28 september 2018
 

Smart ForEase

Smart toont ForEase showcar

Autozine
28 september 2018 | Smart bestaat twintig jaar en dat viert het merk op de Autosalon van Parijs (4-14 oktober 2018) met een showcar. De Smart ForEase is expressief, verfrissend en laat zien hoe leuk stedelijke mobiliteit kan zijn. Hij is volledig open, waardoor de bestuurder het gevoel van de stad volledig meekrijgt. Met zijn openheid en minimalisme is de volledig elektrische Smart ForEase een knipoog naar de pionierende Smart studiemodellen Crossblade (2001) en ForSpeed (2011).
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!
 

Net als de eerdere Smart studiemodellen crossblade (2001) en forspeed (2011) heeft de Smart ForEase lak aan de regel dat auto's een dak moeten hebben. Zijn interieur staat altijd bloot aan zon en wind, waardoor de inzittenden van een uiterst pure rijervaring kunnen genieten. De verkorte voorruit biedt slechts minimale bescherming tegen de rijwind.

Smart

De Smart ForEase houdt zich niet bezig met conventies, maar richt zijn aandacht op wat essentieel is voor het rijden in een stedelijke omgeving. Hij is wendbaar en biedt de inzittenden ontspanning en vrijheid. Veiligheid komt van de twee verhogingen achter de stoelen.

De portiergrepen van de Smart ForEase zijn naadloos in de carrosserie verzonken. De showcar is uitgevoerd in wit metallic, een kleur die subtiel contrasteert met de matzilveren tridion veiligheidskooi en de opvallende 'stream green' kleuraccenten. Die laatste zijn ook terug te vinden in het interieur, bijvoorbeeld in de bekleding, rondom het multimediasysteem en op de zijkant van de stoelen. Heel subtiel zijn de groene honingraatlook binnenin de luchtuitstroomopeningen en de groene details op de koplampen en velgen.

Omdat de Smart ForEase volledig open is, draagt het interieur bij aan de visuele impact van het exterieur. Een grappig detail zijn de twee ronde displays waar normaal gesproken luchtuitstroomopeningen zouden zitten. Nog meer frisse lucht hebben de inzittenden immers niet nodig! De displays kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld content van de 'ready to'-app te laten zien. Met die app kan de bestuurder zijn of haar Smart met vrienden delen of voertuiginformatie bekijken. De luidsprekers van het audiosysteem zijn zichtbaar weggewerkt in de achterwand van de cockpit en benadrukken het coole, speelse karakter van het model.

Smart

De Smart ForEase is gebaseerd op het seriemodel Smart EQ ForTwo cabrio en is dus rijklaar. Smart verkoopt sinds 2017 alleen nog maar elektrische modellen in de Verenigde Staten, Canada en Noorwegen en start daar vanaf 2020 ook mee in Europa. Dat betekent dat de fabrikant de eerste is die systematisch werkt aan de overgang van de verbrandingsmotor naar elektrische aandrijving.