11 september 2005
 

Smart Crosstown

Smart toont Crosstown showcar

Autozine
11 september 2005 | Op de Internationale Automobil Ausstellung (IAA) in Frankfurt verrast Smart met een wereldprimeur: de Smart Crosstown showcar. De Smart Crosstown laat zien wat er allemaal mogelijk is op basis van een Smart ForTwo en dat het unieke concept van deze auto veel mogelijkheden biedt.
 

De relatie met de compacte Smart ForTwo blijkt ook uit de afmetingen: met een wielbasis van minder dan 1,90 meter en een korte overhang is de Smart Crosstown slechts 2,68 meter lang. De breedte en de hoogte bedragen elk 1,58 meter. Ter vergelijking: de Smart ForTwo is 2,50 meter lang, 1,51 meter breed en 1,55 meter hoog.

Smart

De Crosstown heeft, onder andere door de verzonken voorruit, op het eerste gezicht het karakter van een terreinwagen. Toch is de normale weg zijn eigenlijke terrein, zowel in als buiten de stad. Dit heeft de Crosstown gemeen met de Smart ForTwo, met het verschil dat door het puristische concept van het studiemodel het rijden nog avontuurlijker wordt.

Natuurlijk is de Smart Crosstown voorzien van de tridion veiligheidskooi, die is uitgevoerd in een matte titaniumkleur. De bodypanels zijn bij de Crosstown mat groen metallic. Een opvallend kenmerk is de steil geplaatste voorruit die, na het openen van het elektrisch bedienbare dak, naar beneden klapt en volledig onder de motorkap verdwijnt. Zowel de motorkap als de zijportieren hebben aan de buitenkant geplaatste scharnieren.

Het interieur van de Smart Crosstown biedt enerzijds een aantal herkenbare elementen uit de Smart ForTwo en anderzijds diverse zaken die geheel nieuw ontworpen zijn. Zo biedt het interieur een voorproefje van hoe een dashboard eruit kan zien dat voldoet aan alle Amerikaanse normen, maar geen concessies doet aan het voor Smart zo kenmerkende ruimtegevoel. Centraal geplaatst op het dashboard is een unit met aansluitmogelijkheden voor een PDA en USB-sticks. Andere stijlelementen in het interieur zijn leder in "used look", skatewieltjes en opzetstukken voor de pedalen die doen denken aan de pedalen van een mountainbike.

Smart

Nadat Smart op de IAA in 2001 al een hybride-aandrijvingsconcept voor de Smart ForTwo presenteerde, is de Smart Crosstown een auto met volledige hybride-aandrijving. Hiermee toont Smart aan dat het niet alleen nu, maar ook in de toekomst milieuvriendelijke aandrijving kan leveren. Smart laat zien dat een laag verbruik en zeer veel rijplezier elkaar niet behoeven uit te sluiten. Wanneer een dergelijke aandrijving in de Smart ForTwo of de Smart ForFour verkrijgbaar zal zijn, staat nog niet vast.