1 september 2011
 

Smart ForVision

Smart toon ForVision

Autozine
1 september 2011 | Smart presenteert op de IAA in Frankfurt (15-25 september) de ForVision, een studiemodel waarin toekomstwijzende technologieën zijn verwerkt. Op het gebied van energie-efficiency, lichtgewicht architectuur én temperatuurmanagement zet Smart samen met BASF de toon voor de (nabije) toekomst.
KwikFit
 

De Smart ForVision is ontwikkeld met één doel: een aanzienlijke vergroting van de emissievrije actieradius. De vrijheid die de ingenieurs van Smart daarbij hadden, heeft zich vertaald in een reeks innovatieve en tegelijkertijd realistische technologieën.

Smart

In het dak van de Smart ForVision zijn zeskantige zonnecellen geïntegreerd. Ze laten licht door en wekken tegelijkertijd energie op. Zelfs bij matig licht genereren ze voldoende energie om het multimediasysteem en de drie ventilatoren van het aircosysteem te laten functioneren. Onder de zonnecellen bevinden zich OLED's (organic light emitting diodes). Deze geven licht zodra de bestuurder de deuren ontgrendelt.

De Smart ForVision heeft wielen van kunststof. Deze door BASF ontwikkelde wielen zijn volgens de fabrikant sterk, stabiel en duurzaam. Bovendien is een dergelijk wiel zo'n drie kilo lichter dan een conventioneel exemplaar. De hightech wielen zijn nagenoeg klaar voor inzet in productiemodellen. Ook het koetswerk maakt gebruik van ultra lichte én sterke hightech kunststoffen.

Smart

Ook voor de verwarming maakt de Smart ForVision gebruik van een compleet nieuwe benadering. De lichtgewicht stoelen zijn bekleed met vezels die dankzij een speciale coating warmte geleiden. Hierdoor is directe verwarming van het lichaam mogelijk. Deze lichtgewicht vezels (tot 20% lichter dan conventionele bekledingsmaterialen) worden ook toegepast op de armsteunen.

Dankzij de toepassing van een infrarood-reflecterende folie in de voorruit en de zijruiten wordt de opwarming van het interieur sterk verminderd. Deze 'film' van BASF houdt infrarood licht tegen zonder het zicht en radio-, GPS- en/of telefoonsignalen te verstoren. In diverse carrosseriedelen is bovendien isolerend schuim van BASF verwerkt. Dit houdt in de zomer de warmte buiten en beschermt tegen kou in de winter.

Smart

Voor de afwerking van het interieur maakt de Smart ForVision gebruik van een kunststof die infrarood licht reflecteert (zelfs bij gebruik van donkere tinten) en zo ook bijdraagt aan een aangenaam klimaat. Deze kunststof is zeer krasvast en heeft een hoogwaardige, glanzende uitstraling.

Ook het design van de Smart ForVision wijst op de toekomst. Mede door de duidelijk zichtbare veiligheidscel is de auto ook direct als Smart herkenbaar. De deuren zijn van lichtgewicht kunststof. De complexe vorm functioneel: de verschillende facetten zorgen voor maximale stijfheid en maken zo een geringere materiaaldikte mogelijk.

Smart

Het interieur is licht en functioneel. Het centrale display is semi-doorzichtig als de auto is uitgeschakeld. Een LED-display geeft de laadstatus van de batterijen weer.

Alle in de Smart ForVision gebundelde innovatieve technologieën zorgen voor een toename van de actieradius tot 20%.

Profile
Smart herziet ForTwo en ForFourSmart herziet ForTwo en ForFour
5 september 2019
Smart toont ForEase plusSmart toont ForEase plus
1 maart 2019
Alle Smarts elektrisch vanaf 2019Alle Smarts elektrisch vanaf 2019
17 oktober 2018
Smart toont ForEase showcarSmart toont ForEase showcar
28 september 2018
 

Info