25 november 2003
 

Smart

Smart al meer dan vijf jaar succesvol

Autozine
25 november 2003 | Vijf jaar na de introductie van het eerste model, de City-Coupe, is het succes van het merk Smart algemeen erkend. Met de introductie van de andere modellen heeft Smart GmbH zich ontwikkeld van een mono naar een multimodel autofabrikant, welke haar programma inmiddels verkoopt in meer dan dertig landen. Bovendien staan er vele interessante ontwikkelingen op het programma, zoals de komst van de Smart ForFour in het eerste kwartaal van 2004, die wordt geproduceerd bij NedCar in het Limburgse Born. In 2006 start de verkoop van de SUV-variant van de ForFour in de Verenigde Staten. De productie van dit model zal plaatsvinden in Juiz de Fora (Brazilie).
UnitedConsumers
 

De introductie van de Smart City-Coupe in oktober 1998 betekende niet alleen de komst van een geheel nieuwe auto, maar ook een nieuw automerk, een nieuw concept en een marktsegment dat tot die tijd nog niet bestond. Hiervoor waren een nieuw distributienetwerk en een fabriek nodig met een nieuwe vorm van intensieve samenwerking tussen fabrikant en toeleveranciers. Deze fabriek werd onder de naam Smartville gerealiseerd in het Franse Hambach. Korte lijnen zijn het voornaamste kenmerk. Men werkt met het principe 'Just in Time' en 'Just in Sequence': de maximale afstand tussen het punt van aanlevering en de productielijn bedraagt tien meter. Zo is er sprake van minimaal transport en componentenopslag. Bij de productie van de Smart City-Coupe doorloopt de auto de 140 assemblagepunten in slechts vier en een half uur. Momenteel werken er ongeveer 2.000 medewerkers. Bij de huidige tweeploegendienst heeft de fabriek een capaciteit van 120.000 Smart City-Coupe's en Cabrio's per jaar.

Smart

De Smart City-Coupe werd oorspronkelijk met twee verschillende benzinemotoren geleverd, daarna kwam de Smart cdi. In maart 2000 verscheen de Smart Cabrio. Tijdens de autotentoonstelling in Frankfurt van 1999 werd al duidelijk dat de merknaam Smart niet voor altijd voorbehouden zou blijven aan één model: daar werd voor het eerst een studiemodel van de Smart Roadster getoond. Een jaar later volgde een studie van de Smart Roadster-Coupe tijdens de Salon van Parijs. Toen al was de beslissing genomen om deze auto's daadwerkelijk in productie te nemen met een geplande marktintroductie in het voorjaar van 2003. Op de Salon van Geneve in het voorjaar van 2001 zorgde een studie van de Smart Crossblade voor zoveel positieve reacties dat het groene licht werd gegeven voor een beperkte serie van 2.000 exemplaren van dit bijzondere Smart model.

In 2002 bundelde Smart de krachten met Brabus GmbH in een joint-venture, waarbij Brabus-producten voor een uitbreiding van de uitrusting van de modellen zorgden. Zo zijn sinds begin dit jaar extra sportieve uitvoeringen van de Smart City-Coupe en de Cabrio leverbaar, terwijl Brabus-versies van de Smart Roadster en Roadster-Coupe voor komend voorjaar op het programma staan. In een later stadium zal er natuurlijk ook een Brabus-versie van de Smart ForFour worden gepresenteerd.

De Smart City-Coupe en Cabrio werden tussen oktober 1998 en maart 2000 in negen landen geintroduceerd: Belgie, Duitsland, Frankrijk, Italie, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. In juni 2000 volgde Griekenland, terwijl later dat jaar, aanvankelijk nog met linksgestuurde versies, activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Japan werden opgestart, waar Smart zich al snel vestigde als trendsettende auto. In 2001 werd gestart met de productie van rechtsgestuurde Smarts. De "Smart k" viel in Japan in de categorie voor lichte auto's, hetgeen aanzienlijke voordelen op het gebied van belastingen en verzekeringen met zich meebracht. Sinds 2002 is Smart ook op de markt in landen als Kroatie, Slowakije, Hongarije, Slovenie en Taiwan, alsmede Polen, Zuid-Afrika, Tsjechie, Hong Kong en Israel. Met de verkoopstart in Mexico, in augustus 2003, zette Smart de eerste stappen op het Amerikaanse continent en in de economisch belangrijke NAFTA-regio (North American Free Trade Agreement). In september 2003 volgden nog twee nieuwe landen; Australie en Finland.

Profile
Smart herziet ForTwo en ForFourSmart herziet ForTwo en ForFour
5 september 2019
Smart toont ForEase plusSmart toont ForEase plus
1 maart 2019
Alle Smarts elektrisch vanaf 2019Alle Smarts elektrisch vanaf 2019
17 oktober 2018
Smart toont ForEase showcarSmart toont ForEase showcar
28 september 2018
 

Info