22 februari 2011
 

Smart ForSpeed

Elektrische Smart ForSpeed in Geneve

Autozine
22 februari 2011 | Smart toont een opvallende concept car op de Autosalon van Genève: de ForSpeed. Het model is niet zo maar een blikvanger, maar licht een tipje van de sluier op hoe het design van toekomstige Smarts er uit kan komen te zien. De Forspeed is een aanvulling op een reeks slimme elektrische voertuigen als de Smart ForTwo electric drive, de eBike en de eScooter.
 

Geen dak, geen zijruiten en een voorruit ter grootte van het ruitje op een klassiek propellervliegtuig; de ForSpeed concept car doet veel denken aan de spectaculaire Crossblade die Smart in 2002 in een beperkte oplage van 2.000 exemplaren op de markt bracht. De ForSpeed is een geheel nieuwe kijk op hoe leuk het is om elektrisch te rijden. Hij koppelt, volgens de makers, een innovatief design aan goedkoop en vooral milieuvriendelijk emissievrij autorijden.

Smart

De concept car is een elektrische roadster die wordt aangedreven door een 30 kW (40 pk) sterke elektromotor die achter in de auto is geplaatst. Daarmee valt een range van 135 kilometer te behalen. Met een overboostfunctie die met een druk op een knop is te activeren, is kortstondig 5 kW (7 pk) extra beschikbaar, bijvoorbeeld tijdens een inhaalmanoeuvre. Bestuurders kunnen met de ForSpeed in 5,5 seconden naar 60 km/h sprinten; de topsnelheid bedraagt 120 km/h.

De elektromotor van de Smart ForSpeed wordt gevoed door lithium-ion accu's. Opladen kan aan ieder stopcontact dat 220 Volt levert, waarbij het slechts drie kwartier duurt om tachtig procent van het accupotentieel op te laden. De bestuurder kan de stekker voor het opladen inpluggen onder het Smart-logo aan de achterzijde van de ForSpeed. Om extra energie op te wekken, monteert Smart een aantal zonnecellen in de onderzijde van het voorruitje waarmee elektrische apparatuur aan boord van stroom is te voorzien.

Smart

De Smart ForSpeed is een opvallende verschijning met z'n high gloss witte lak over de met glasvezel versterkte kunststof carrosserie, de honingraatgrille, kenmerkende led-verlichting en lichtmetalen velgen met 205/35 R 18 voor en 235/30 R 18 achter.

Het interieur van de ForSpeed is minimalistisch. De witte lak van het exterieur komt ook binnen weer terug en contrasteert met groen leder dat met bruine accenten zorgt voor het premiumgevoel dat onlosmakelijk aan een Smart verbonden is.

Smart

Aangezien de ForSpeed geen dak heeft, heeft Smart extra aandacht besteed aan de kwaliteit van de gebruikte materialen. Deze zijn weerbestendig. In de vloer lopen drains die het water afvoeren in het geval van een onverwachte stortbui en het instrumentarium heeft een waterproof coating. Bij regen is het interieur af te dekken met een tonneaucover die middels een rits is te bevestigen. Het bestuurdersgedeelte is daarbij los te ritsen zodat er ondanks een buitje toch kan worden doorgereden.