5 september 2013
Smart ForFour

Smart FourJoy

Smart presenteert FourJoy

Autozine
5 september 2013 | Smart onthult de FourJoy Concept. De compacte vierpersoonsauto is de voorloper van een nieuwe Smart-generatie en krijgt zijn wereldprimeur op de IAA in Frankfurt. De FourJoy heeft compacte afmetingen (lengte/breedte/hoogte: 3.494/1.978/1.494mm) en een draaicirkel van 9,1 meter. De aandrijving wordt verzorgd door een 55 kW sterke elektromotor.

Op zoek naar een Smart ForFour?
bynco heeft er 1 vanaf € 8.540,-

Smart ForFour

Tal van designelementen refereren aan de eerste generatie Smart-modellen. Daartoe behoren onder andere de extreem korte overhangen, de wielen die op de uiterste hoeken zijn geposteerd, de in de robuuste tridioncel geïntegreerde achterlichten en de ronde vormen van het instrumentarium.

Smart ForFour

Op de voorgrille prijkt trots het grote merkembleem. De honingraatstructuur van de luchtinlaten aan de voorkant en de bolle, sensuele lijnen van het koetswerk benadrukken de familieband met de studiemodellen Smart For-US (Detroit 2012) en Smart ForStars (Parijs 2012).

De nadrukkelijk aanwezige tridioncel is vervaardigd uit gepolijst aluminium en zijn sprankelende, lichte lak benadrukt het karakter van het merk. De uit aluminium gefreesde Smart-logo's op de zijskirts vormen nog zo'n statement. Het parelmoerwit van de bumpers, de motorkap en achterklep zorgen voor een  contrast met het aluminium van de tridioncel. De op de portieren bevestigde buitenspiegels lijken boven hun aluminium voet te zweven.

Een terugblik op de toekomst: net als bij de eerste generatie Smart ForTwo zijn de achterlichten van de FourJoy geïntegreerd in de tridioncel.De koplamp- en achterlichtunits herbergen LEDs.

Smart ForFour

Doorzichtige petrolkleurige elementen komen terug in de windgeleider bovenaan de voorruit, aan de zijkanten van de A-stijlen en op de dakspoiler aan de achterzijde. De functie en kleur doen denken aan de bekende tenniscaps uit de jaren '90.

De meest opvallende interieurdetails zijn de twee futuristisch ogende voorstoelen en de achterbank met een vergelijkbaar design. Met hun organische, gekunstelde vorm doen ze denken aan moderne loungemeubels. De zittingen hebben een harmonieus ontwerp gekregen. De achterkant van de stoelen is vervaardigd uit donker chroom. Een biesachtige lijn loopt rondom de zijkant van de stoelen in dezelfde petrolkleur als de plexiglas accenten in het exterieur. Geperforeerde en soepele elementen overheersen in de bodem van de auto. Omdat de vloer donker van kleur is, lijkt het alsof de stoelen erboven zweven.

De stoelen en het instrumentarium worden ondersteund door een doorlopende centrale structuur, met een rond oppervlak met aanraakgevoelige bedieningselementen. Het instrumentenpaneel wekt de indruk van diepte en is voorzien van een uit transparant, verlicht plexiglas vervaardigde steun waarin ronde openingen zijn gefreesd. De opvallende, multidimensionale honingraatstructuur werd gecreëerd op basis van een witte kunststofbasis met parelmoereffecten.

Het ontwerp van het bolvormige instrumentencluster en het enkelspaaks stuurwiel zijn verwijzingen naar de oorspronkelijke Smart. Twee Smartphones op het dashboard en de tunnelconsole achterin zorgen voor maximale connectiviteit en tailormade entertainment voor alle vier inzittenden.

De achterin gemonteerde elektrische aandrijfunit is gebaseerd op die in de huidige Smart ForTwo electric drive. De lithium-ion accu  heeft een capaciteit van 17,6 kWh. Bij een volledig lege accu vergt bedraagt de oplaadtijd van de accu via een normaal stopcontact maximaal zeven uur. De laadtijd via een wallbox of een openbare laadpaal kan worden verkort tot minder dan een uur met de 22 kW on-board lader en een snellaadkabel.

Op het dak van de Smart FourJoy zijn twee 'longboards' bevestigd. Met deze elektrisch aangedreven skateboards is het mogelijk om korte afstanden in de stad te overbruggen zonder lokale emissies. Helmen voor dit doel zijn onder de achterstoelen bevestigd.

Smart ForFour
NLE biedt prive-lease voor Smart EV aanNLE biedt prive-lease voor Smart EV aan
27 oktober 2017
Smarthuren.nl breidt uit naar RotterdamSmarthuren.nl breidt uit naar Rotterdam
25 maart 2016
Smart nu ook for DogsSmart nu ook for Dogs
26 augustus 2015
Witkar start freefloating autoverhuurWitkar start freefloating autoverhuur
25 augustus 2015
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum