25 augustus 2015
Smart ForFour
Nieuws

Smart ForFour

Witkar start freefloating autoverhuur in Rotterdam

25 augustus 2015 - Onder de historisch geladen naam Witkar gaat in Rotterdam een nieuw autoverhuurconcept van start. In het centrum van Rotterdam staan vijftig herkenbare Smart ForFours klaar. Deze zijn via een app voor een vijf eurocent per seconde, 3 euro per 10 minuten of 54 euro per 24 uur te huren. In heel Rotterdam parkeren Witkars gratis. De auto's mogen ook buiten Rotterdam worden gebruikt, zelfs in het buitenland. De enige voorwaarde is dat de Smart ForFour na afloop van de huurperiode weer in het centrum van Rotterdam wordt geparkeerd.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig maakte Amsterdam kennis met Witkar, een bijzonder autodeelproject waarbij compacte elektrisch aangedreven voertuigen voor collectief vervoer werden ingezet. Nu krijgt Witkar een ambitieus vervolg in Rotterdam. In de havenstad worden vijftig Smart ForFours ingezet volgens het 'freefloating' principe. Deze auto's zijn dankzij een app te vinden en te ontgrendelen. Op dat moment gaat de huurperiode in. Afhankelijk van de gewenste gebruiksduur kan de klant kiezen voor afrekenen per seconde (€ 0,05), per 10 minuten (€ 3) of per 24 uur (€ 54). Bij het 24-uurs tarief is 150 km vrij rijden inclusief brandstof inbegrepen. Alle prijzen zijn inclusief BTW en bij schade is er geen eigen risico.

Smart ForFour

Door de auto in het centrum te parkeren, wordt de huurperiode automatisch afgesloten. Een Witkar is ook geschikt voor langere ritten. De enige voorwaarde is dat de auto na afloop van de huurperiode weer binnen het gebruiksgebied van Rotterdam wordt teruggeplaatst.

Het Witkarproject in Rotterdam wordt opgezet door het bedrijf dat ook achter de succesvolle verhuurconcepten ConnectCar, StudentCar en KAV Autoverhuur staat. Met deze ervaring én door het in eigen beheer ontwikkelde softwaresysteem met de app is Witkar klaar voor het autodeelsysteem in Rotterdam.

Smart ForFour

Hemmie Kerklingh van Witkar: "Wij geloven in flexibele mobiliteit: je hoeft geen auto te bezitten om in je individuele vervoersbehoefte te voorzien. Wij vinden ook dat nieuwe mobiliteit een ruime actieradius hoort te hebben. Daarom zetten wij de Smart ForFour in. Hij biedt in de stad de voordelen van compacte afmetingen en een verbluffend kleine draaicirkel. Dankzij de efficiënte benzinemotor is hij zuinig én geschikt voor langere ritten door het hele land. Bovendien biedt hij ruimte voor vier. En dankzij de flexibele bagageruimte kun je zelfs een grote boekenkast van een bekend woonwarenhuis vervoeren. Kortom: nieuwe mobiliteit die op geen enkele manier concessies vraagt."

Witkar start in Rotterdam met vijftig auto's in het centrum van de stad. Kerklingh daarover: "We zien een groot potentieel voor dit nieuwe autodeelproject. We zijn dan ook voorbereid op volgende stappen. We kunnen zowel het aantal beschikbare auto's als het werkgebied snel uitbreiden. Bovendien denken we na over de introductie van Witkar in andere steden."

Smart ForFour