24 oktober 2018
Skoda Scala

Skoda Scala

Skoda geeft specificaties Scala vrij

Autozine
24 oktober 2018 | Skoda geeft de specificaties van de Scala vrij. Het compleet nieuwe model belooft veel ruimte voor passagiers en bagage, een hoge mate van actieve en passieve veiligheid, full-LED verlichting voor en achter, én een groot aantal Simply Clever-ideeën. Voor de vijfdeurs hatchback worden vijf motoren leverbaar met vermogens tussen 66 kW/90 pk en 110 kW/150 pk. De Skoda Scala komt in de eerste helft van 2019 op de markt.

Op zoek naar een Skoda Scala?
bynco heeft er 6 vanaf € 21.440,-

Skoda Scala

De expressieve designtaal van de Scala was voor het eerst te zien op het VISION RS studiemodel, dat Skoda begin oktober op de autoshow van Parijs 2018 liet zien, en gaat de vormgeving van alle toekomstige Skoda-modellen bepalen. Met de compacte hatchback zet het Tsjechische naar eigen zeggen merk grote stappen op het gebied van technologie, vandaar de naam Scala, wat in het Latijn 'traptreden' of 'ladders' betekent. De Scala is bovendien het eerste productiemodel van Skoda zonder merkembleem op de achterzijde. In plaats daarvan staat er 'Skoda' in blokletters op de kofferklep.

Skoda Scala

Ondanks zijn bescheiden afmetingen claimt de Scala een grote hoeveelheid binnenruimte. Hij meet 4.362 mm in de lengte, 1.793 mm in de breedte en 1.471 mm in de hoogte. De wielbasis bedraagt 2.649 mm. En zoals het een Skoda betaamt, heeft de Scala een van de grootste bagageruimtes in zijn klasse, met een capaciteit van 467 liter, of 1.410 liter met de achterbank neergeklapt.

Optioneel is de Scala te voorzien van full-LED koplampen en achterlichten. Het model is bovendien de eerste Skoda met dynamische richtingaanwijzers achter. Onder de achterbumper is nog een optionele Simply Clever-oplossing te vinden: een elektrisch inklapbare trekhaak die kan worden geactiveerd met een knop in de bagageruimte. Andere typische Skoda-elementen zijn de paraplu in het bestuurdersportier, de ruitenkrabber in de tankklep en een optioneel elektrisch bedienbare achterklep.

Verder beschikt de Scala over de nieuwste digitale technologie. De optionele Virtual Cockpit kan op verschillende manieren worden geconfigureerd en is met 10,25 inch de grootste in het compacte segment. Het infotainmentscherm meet maximaal 9,2 inch, waarmee het eveneens tot de top in deze klasse behoort. Elke Skoda Scala is uitgerust met een eSIM voor een snelle LTE-internetconnectie en standaard Emergency Call en Proactive Service. Dankzij nieuwe mobiele Skoda Connect-diensten kan de auto via een mobiele telefoon worden geopend of afgesloten en is het mogelijk om de infotainmentsoftware en navigatiekaarten 'door de lucht' te actualiseren.

Er worden vijf Euro 6-motoren leverbaar voor de Skoda Scala: drie benzinemotoren, een diesel en (later in 2019) een krachtbron op aardgas (CNG). De 70 kW/95 pk sterke 1.0 TSI is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak. De 1.0 TSI met 85 kW / 115 pk krijgt er een verzet bij en is er ook met een zeventraps DSG-automaat met dubbele koppeling. Daarboven staat de 110 kW / 150 pk sterke 1.5 TSI viercilinder, eveneens met een handgeschakelde zesbak of een zeventraps DSG-automaat. Alle benzinemotoren zijn voorzien van een partikelfilter.

Skoda Scala

De 1.6 TDI viercilinder, met partikelfilter en SCR-katalysator met AdBlue-injectie, is goed voor 85 kW / 115 pk en een koppel van 250 Nm. Standaard is hij er met een handgeschakelde zesbak, optioneel is een zeventraps DSG-automaat beschikbaar. In de loop van 2019 wordt de 1.0 G-TEC leverbaar. Deze driecilinder is ontworpen voor aardgas (CNG) en stoot daardoor minder CO2 en NOx uit. Hij is 66 kW/90 pk sterk en heeft een handgeschakelde zesversnellingsbak.

De Skoda Scala is en met een standaard chassis of met een sport-onderstel. Wie kiest voor de optionele Sport Chassis Preset krijgt een 15 mm verlaagd onderstel met dempers die via het Driving Mode Select-menu kunnen worden ingesteld op Normal of Sport.

Een van de beschikbare veiligheidssystemen voor de Skoda Scala is het optionele Side Assist. Dit waarschuwt de bestuurder voor auto's die van achteren naderen om in te halen of zich in de dode hoek bevinden. Het verschil met Blind Spot Detect is dat het systeem voertuigen al vanaf 70 meter kan zien aankomen (20 meter voor Blind Spot Detect). Standaard zijn Lane Assist en Front Assist met City Emergency Brake, dat radar gebruikt om in de stad gevaren vóór de auto te detecteren. Optioneel zijn Adaptive Cruise Control (dat werkt tot een snelheid van 210 km/u), Park Assist, Multi-Collision Brake (dat automatisch remt na een aanrijding) en Crew Protect Assist (dat bij een ongeluk razendsnel de ramen sluit en gordels aanspant). Voor de veiligheid van de inzittenden is de Skoda Scala uit te rusten met negen airbags.

AutoCoach
Skoda breidt SCALA-gamma verder uitSkoda breidt SCALA-gamma verder uit
12 juli 2019
5 EuroNCAP sterren voor Skoda Scala5 EuroNCAP sterren voor Skoda Scala
3 juli 2019
Skoda maakt prijzen Scala bekendSkoda maakt prijzen Scala bekend
12 maart 2019
Skoda onthult ScalaSkoda onthult Scala
6 december 2018
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum