18 mei 2011
 

Skoda

Testvloot elektrische Skoda's nog dit jaar op weg

Autozine
18 mei 2011 | Škoda heeft op een congres van de Technische Universiteit in Praag over elektrische mobiliteit de "Octavia Green E Line" gepresenteerd. Dit studiemodel beschikt over een lithium-ion accu en kan daarmee 150 kilometer ver komen. Later dit jaar start een praktijkproef met de elektrische Octavia, die is gebaseerd op de Combi-uitvoering.
Info

De Škoda Octavia Green E Line levert een continuvermogen van 60 kW, maar piekt desgewenst bij 85 kW. Het maximale koppel van 270 Nm is van meet af aan beschikbaar, zoals gebruikelijk bij elektrische auto's. De Octavia sprint in zo'n 12 seconden van 0 naar 100 km/h. De topsnelheid is begrensd op 135 km/h.

Skoda

Het accupakket bestaat uit 180 lithium-ion cellen die 26,5 kW genereren. Daarmee komt de Octavia-bestuurder 150 kilometer ver, waarna 8 uur opladen via het 230V-net (4 uur met 400V) voldoende is om weer emissievrij te rijden. Dankzij energierecuperatie laden de accu's ook onderweg bij.

De Green E Line is te herkennen aan de parelwitte lak plus het chroom op de voor- en achterkant en op de wielen. Die details vormen een contrast met de donkergetinte voorruit en het zwarte dak waarin drie zonnepanelen zijn verwerkt. De verlichting werkt met LEDs

De 315 kilogram zware stroomopslag is in het middendeel en achteraan de bodem geplaatst. Hiervoor is ook een stukje van de bagageruimte gebruikt. Toch hebben de accu's weinig impact op het interieurvolume, wat ook blijkt uit de bagageruimte die nog steeds 490 liter groot is.

Skoda

Bij de ontwikkeling van de Octavia Green E Line hebben de Škoda-engineers gebruikgemaakt van de expertise die binnen het moederconcern aanwezig is. Petr Kristl, die bij Škoda Auto de leiding heeft over elektrische aandrijvingen: "In nauwe samenwerking met de Volkswagen Groep werken we aan de ontwikkeling van alternatieve aandrijflijnen. We hebben al forse vooruitgang geboekt in ons streven naar emissievrije mobiliteit".

Wittebrug
Skoda KAROQ aangepast voor 2022Skoda KAROQ aangepast voor 2022
30 november 2021
Skoda kondigt vernieuwde Karoq aanSkoda kondigt vernieuwde Karoq aan
15 november 2021
Skoda ENYAQ iV wint Gouden StuurwielSkoda ENYAQ iV wint Gouden Stuurwiel
11 november 2021
Nieuwe Skoda Fabia 2022 nu bij de dealerNieuwe Skoda Fabia 2022 nu bij de dealer
10 november 2021