29 oktober 2015
 

Skoda

Skoda viert 110 jaar autoproductie

Autozine
29 oktober 2015 | Skoda viert dit jaar niet alleen het 120-jarig bestaan, maar ook 110 jaar autoproductie. In 1905 presenteerden de grondleggers van Skoda, Václav Laurin en Václav Klement (L&K) hun eerste auto: de Voiturette A. De publicatie van de eerste officiële foto's op 29 oktober 1905 in de 'Allgemeine Automobil-Zeitung' wordt gezien als de geboortedatum van deze auto en van L&K als automerk.
AutoCoach
Info

In 1905, tien jaar na de oprichting van de L&K fietsfabriek en zes jaar nadat de eerste L&K motorfiets werd gebouwd, maakte L&K de sprong naar de productie van auto's met een compact 7-pk voertuig. De Franse term Voiturette betekent karretje of kleine auto. Kort nadat de eerste foto's in de Allgemeine Automobil-Zeitung waren gepubliceerd en de eerste testritten achter de rug waren, ging het model in de verkoop. Wat in 1905 begon met de L&K Voiturette A is sindsdien als ŠKODA uitgegroeid tot een internationaal succesvolle volumefabrikant met ongeveer 40 modelvarianten. De productie en verkoop van meer dan 17 miljoen auto's sinds 1905 bewijst de kracht van het merk.

Skoda

De constructie van de Voiturette A volgde het toen moderne bouwprincipe met een motorradiator voor de motor en een hellende stuurkolom. Een watergekoelde 7 pk (5,2 kW) tweecilinder motor met een cilinderinhoud van 1.005 cm³ zorgde voor de aandrijving, goed voor een topsnelheid van ongeveer 40 km/h. De transmissie had drie versnellingen en één achteruit, de koppeling was bekleed met leder. De Voiturette A, waarvan L&K tenminste 44 exemplaren produceerde, woog ongeveer een halve ton. 

Met hun eerste, zelf ontwikkelde en geproduceerde auto, ging een langgekoesterde droom van Václav Laurin en Václav Klement in vervulling. Een paar jaar eerder waren de twee entrepeneurs al betrokken bij een particuliere autoproductie. In een L&K motorfiets catalogus uit 1900 valt te lezen: "Laurin & Klement – fiets-, motor- en autofabriek Slavia, Mladá Boleslav (Bohemen)". Zo introduceerde L&K in juli 1900 in Praag een zogenaamde 'quadricycle' - een voertuig op vier wielen, waarbij de passagier tegenover en iets lager dan de bestuurder zat.  Op de Motor Show van Wenen in 1901, presenteerde L&K een van deze voertuigen met een stuurwiel in plaats van hendels om mee te sturen. Bedrijfsfoto's uit 1902 tonen tevens een tekening van een auto in de Mladá Boleslav fabriekshallen. Ook is er een afbeelding uit 1903 van Václav Klement die bij de fabriekspoorten aan het stuur van een auto zit.

Skoda

In 1905 kwam de doorbraak: L&K's eerste auto werd voorgesteld aan het publiek. In april dat jaar had het bedrijf op de Motor Show van Praag al de nodige opschudding veroorzaakt met een tweecilinder V-motor. Daarmee werd duidelijk dat de eerste auto uit Mladá Boleslav niet lang meer op zich zou laten wachten.

De eerste foto's van de nieuwe uitvinding werden gepubliceerd in de editie van 29 oktober van de Allgemeine Automobil-Zeitung. Het was ook hier dat de naam Voiturette voor het eerst verscheen. Dezelfde foto, aangevuld met extra details, werd eind 1905 ook gepubliceerd op de voorpagina van het Tsjechische weekblad 'Sport a Hry' ('Sport en Spel'). 

Skoda

De Voiturette A markeerde het begin van een succesvolle autoproductie in Mladá Boleslav. 110 jaar later zijn er in Tsjechië Skoda-fabrieken in Mladá Boleslav, Kvasiny en Vrchlabí. Daarnaast rollen er internationaal Skoda's van de band, waaronder in China, India en Rusland.

KwikFit
Skoda kondigt vernieuwde Karoq aanSkoda kondigt vernieuwde Karoq aan
15 november 2021
Skoda ENYAQ iV wint Gouden StuurwielSkoda ENYAQ iV wint Gouden Stuurwiel
11 november 2021
Nieuwe Skoda Fabia 2022 nu bij de dealerNieuwe Skoda Fabia 2022 nu bij de dealer
10 november 2021
Skoda wordt verantwoordelijk voor MQB-A0Skoda wordt verantwoordelijk voor MQB-A0
14 oktober 2021