11 oktober 2016
 

Skoda Popular Sport Monte Carlo

Skoda Popular Sport Monte Carlo bestaat 80 jaar

Autozine
11 oktober 2016 | Skoda viert de tachtigste verjaardag van één van de meest onderscheidende series uit zijn bestaansgeschiedenis: de Skoda Popular Sport Monte Carlo. Het succes van de Popular Sport in de rally van Monte Carlo vormde in 1936 de aanleiding voor Skoda om een exclusieve serie sportieve roadsters, cabrio's en coupés onder die naam uit te brengen. Tot 1939 bouwde Skoda zeventig exemplaren. Ze worden nu beschouwd als de meest aantrekkelijke klassiekers van het merk.
Info

Nadat Skoda in de Rally van Monte Carlo onverwacht een tweede plaats veroverde met een Popular met een licht opgevoerde 1.500 cc viercilindermotor, besloot het merk het succes van de roadster te vieren met een nieuwe gelimiteerde serie sportieve modellen. Onder de naam Popular Sport Monte Carlo kwamen aantrekkelijk gelijnde modellen op de markt die net als de rallywagen waren voorzien van een opgevoerde motor. De gebruikte 1.4-liter viercilinder uit de Rapid leverde 31 pk (23 kW) waarmee de modellen een top van 110 km/u konden bereiken. Om die toen ongekende snelheid aan te kunnen, waren de Skoda Popular Sport Monte Carlo-modellen uitgerust met geavanceerde hydraulische remmen, onafhankelijke wielophanging en transaxle-techniek.

Skoda

Vanaf de introductie in oktober 1936 op de Mondial de l'Automobile in Parijs bouwde Skoda tot januari 1939 zeventig exemplaren van de Popular Sport Monte Carlo. In verschillende motorvarianten verlieten 24 Spartaans uitgevoerde en 17 luxueuze roadsters, 23 coupés, 2 cabrio's en 4 kale chassis' de fabriek.

Van dat aantal hebben zo'n twaalf exemplaren de tijd overleefd; ze behoren tot de meest gezochte klassiekers van Skoda. Het fabrieksmuseum in Mladá Boleslav heeft sinds 1968 een Popular Sport Monte Carlo uit 1937 in zijn bezit. De fabriek zet deze tweezitter met regelmaat in tijdens klassiekerevents. Een tweede exemplaar wordt momenteel gerestaureerd in de werkplaats van het Skoda Museum.

Skoda
UnitedConsumers
Skoda prijst vernieuwde KodiaqSkoda prijst vernieuwde Kodiaq
9 juni 2021
Skoda levert ENYAQ iV CO2-neutraal afSkoda levert ENYAQ iV CO2-neutraal af
4 juni 2021
Skoda onthult vierde generatie FabiaSkoda onthult vierde generatie Fabia
4 mei 2021
Skoda prijst ENYAQ iV SPORTLINESkoda prijst ENYAQ iV SPORTLINE
3 mei 2021