30 oktober 2012
 

Skoda

Skoda museum volledig vernieuwd

Autozine
30 oktober 2012 | Het Skoda fabrieksmuseum in Tsjechië is volledig verbouwd en opnieuw ingericht. Als eind november de deuren weer open gaan, is in drie belevingswerelden het verleden van Škoda uitgebreid te ervaren aan de hand van de thema's 'traditie', 'evolutie' en 'productie'. De vernieuwde collectie bestaat niet alleen uit auto's, maar ook uit interactieve en audiovisuele presentaties. Daarnaast zijn er een museum shop en het moderne VÁclav café-restaurant, vernoemd naar Václav Laurin, één van de Škoda-oprichters.
Info

In de belevingswereld 'traditie' is er bijzondere aandacht voor de Škoda-merkwaarden 'merktrots', 'dagelijkse bruikbaarheid' en 'uitdagingen aangaan'. Aan de hand van tentoongestelde auto's is te zien welke ontwikkelingen en innovaties er in de loop der jaren zijn geweest.

Skoda

In het 'evolutie'-gedeelte wandelen bezoekers chronologisch door de Škoda historie. De trip begint bij de samenwerking tussen grondleggers Václav Klement en Václav Laurin en eindigt met een toekomstblik in het Škoda-lab.

Het derde hoofdthema in het museum is 'productie'. Daarin draait het om Mladá Boleslav als bron van de vele Škoda-tradities. In een nagebouwde werkplaats is zichtbaar hoe oude auto's met moderne gereedschappen worden omgetoverd van 'barn find' tot pronkstuk. Een panoramaoverzicht geeft een gedetailleerd beeld van de hedendaagse autofabriek.

Skoda

Het museum zit op een historische locatie: in één van de vroegere productiehallen aan de Václava Klementa in Mladá Boleslav, van oudsher de thuishaven van Škoda. De huidige hoofdvestiging ligt op een steenworp afstand van het meer dan 1.800 vierkante meter grote museum.

De verbouwing heeft negen maanden geduurd. De architecten van Jangled Nerves uit Stuttgart hebben historische elementen van het onderkomen in de expositie verwerkt.

Skoda

Behalve de tentoonstelling, shop en horeca zijn er ook nog zalen voor evenementen en speciale tentoonstellingen. Vanuit deze in totaal 930 vierkante meter grote ruimten is er direct toegang tot de belevingswerelden 'traditie' en 'productie'. Verder heeft de museumlobby nog een dubbelfunctie als receptieruimte. Bezoekers zien daar het eerste tentoonstellingsobject, voordat ze de eigenlijke exposities betreden.

Het volledig vernieuwde Škoda Museum heropent op 26 november 2012. Het ligt in Mladá Boleslav in Tsjechië, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Praag, aan de drukke Václava Klementa, de weg die de Škoda-fabrieken met de stad verbindt.

Dutchlease
Skoda KAROQ aangepast voor 2022Skoda KAROQ aangepast voor 2022
30 november 2021
Skoda kondigt vernieuwde Karoq aanSkoda kondigt vernieuwde Karoq aan
15 november 2021
Skoda ENYAQ iV wint Gouden StuurwielSkoda ENYAQ iV wint Gouden Stuurwiel
11 november 2021
Nieuwe Skoda Fabia 2022 nu bij de dealerNieuwe Skoda Fabia 2022 nu bij de dealer
10 november 2021