11 april 2023

Skoda

Skoda gaat TSI motoren bouwen

11 april 2023 - Skoda wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van EA 211 verbrandingsmotoren voor liefst vijftig modellijnen van zeven Volkswagen Groep-merken. Als onderdeel van dit nieuwe project gaat Skoda alle EA 211 verbrandingsmotoren voor de gehele groep ontwikkelen. Tot dusver heeft de Tsjechische autofabrikant hoofdzakelijk atmosferische MPI-units voor deze motorenfamilie ontworpen. Nu wordt het merk dus ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de TSI turbomotoren.

Het nieuwe project onderstreept het belang van Skoda binnen de Volkswagen Groep, dat zich verder vooral op elektrische auto's richt. Skoda zal naast de verantwoordelijkheid voor de MPI-motorenfamilie ook tal van andere taken namens de Groep op zich neemt. Zo is het merk bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het MQB A0 Global-platform, dat gebruik kan maken van de EA 211-motoren. Daarnaast ontwikkelt Skoda onder meer trommelremmen voor alle merken binnen de groep. En naast de nieuwe generatie Skoda Superb werd ook de nieuwe Volkswagen Passat in Mladá Boleslav ontwikkeld.

Skoda

Traditie als motorenbouwer

Skoda's traditie als motorenbouwer in Mladá Boleslav gaat bijna 125 jaar terug in de tijd. De ontwikkelings- en productiehistorie van verbrandingsmotoren in dit plaatsje dateert van 1899, toen Václav Laurin en Václav Klement hun eerste fiets met hulpmotor bouwden. In 1905 presenteerde de onderneming Laurin & Klement haar eerste auto, de Voiturette A, die werd aangedreven door een in eigen huis ontwikkelde, watergekoelde 1,1-liter krachtbron.

Enkele uitzonderingen daargelaten maakte de Tsjechische autofabrikant bijna exclusief gebruik van zijn eigen motoren, totdat het merk toetrad tot de Volkswagen Groep. En zelfs die fusie maakte in 1991 geen einde aan de motorenbouwtraditie in Mladá Boleslav, ondanks het feit dat motoren die door andere merken uit de Groep werden ontwikkeld, ook steeds vaker onder de motorkappen van Skoda's modellen begonnen te verschijnen. Skoda bleef echter zijn eigen units ontwikkelen en produceren.

In 1997 startte de productie van de 1.0 MPI-motor in Mladá Boleslav, die Skoda ook aan andere autofabrikanten binnen de Volkswagen Groep leverde. De legendarische 1.2 HTP-unit uit de EA 111-serie (de voorganger van de huidige EA 211-familie) werd in eigen huis ontwikkeld. In bijna 15 productiejaren vond deze driecilindermotor zijn weg naar ruim 3,5 miljoen auto's van alle volumemerken van de Volkswagen Groep (naast Skoda waren dat Volkswagen, SEAT, CUPRA en Volkswagen Bedrijfswagens).

De productie van de EA 211-motoren ging in 2012 in Mladá Boleslav van start met de nieuwe 1.0 MPI. Kort daarna werd Skoda verantwoordelijk voor de complete ontwikkeling van MPI-motoren voor de gehele groep. In 2014 opende het merk een nieuw motorencentrum, waarmee Skoda de benodigde capaciteit en technologie creëerde om de verantwoordelijkheid voor die voltalige motorenfamilie op zich te kunnen nemen.

Turbomotoren

Als een volgende stap krijgen de engineers in Mladá Boleslav na de MPI-units nu geleidelijk een steeds grotere verantwoordelijkheid in de ontwikkeling van TSI turbomotoren voor de EA 211 motorenfamilie. Binnen deze familie hebben de motoren drie of vier cilinders, een inhoud die varieert van 1,0 tot 1,6 liter en een vermogen dat uiteenloopt van 48 tot 115 kW. Qua brandstof verbruiken ze benzine, CNG of ethanol en daarnaast zijn ze er tevens als mild-hybride of plug-in hybride.

Remschijf.nl