24 juni 2021
 

Skoda

Skoda deelt toekomstvisie voor 2030

Autozine
24 juni 2021 | Skoda kiest een nieuwe koers voor de toekomst met zijn nieuwe 'NEXT LEVEL - Skoda STRATEGY 2030'. Daarin heeft het merk doelstellingen op het gebied van internationalisering, elektrificatie en digitalisering vastgelegd. De Tsjechische autofabrikant wil tegen 2030 tot de vijf bestverkopende merken van Europa behoren en wil het leidende Europese merk worden in de groeiregio's India, Rusland en Noord-Afrika. In samenwerking met politieke en zakelijke partners - en uiteraard met de Volkswagen Groep - streeft Skoda AUTO er ook naar om thuismarkt Tsjechië te ontwikkelen tot een hub op het gebied van elektromobiliteit, om zo banen veilig te stellen en nieuwe werkgelegenheid te creëren. Specifieke doelstellingen voor duurzaamheid en diversiteit liggen eveneens stevig verankerd in de nieuwe strategie. Bij de uitvoering ervan ligt de nadruk op de twee kernbeginselen efficiëntie en eenvoud.
AutoCoach
Info

"Met onze nieuwe 'NEXT LEVEL - Skoda STRATEGY 2030' geven we concrete antwoorden op de vraag hoe we Skoda AUTO met succes door het transformatieproces gaan loodsen en ervoor zorgen dat de onderneming in 2030 in een nog sterkere positie zal verkeren dan vandaag-de-dag het geval is", verklaart Skoda AUTO CEO Thomas Schäfer. "Ons merk heeft een ongelooflijk potentieel. De komende jaren gaan we daar gebruik van maken en stellen we onszelf ambitieuze doelen: we willen qua verkoop tot de top vijf van autofabrikanten in Europa behoren, we willen het leidende Europese merk worden in de groeiregio's India, Rusland en Noord-Afrika en we ontwikkelen onze thuismarkt Tsjechië tot een centrum voor elektromobiliteit, om banen te behouden en nieuwe banen te creëren. Skoda gaat deze spannende toekomst in vanuit een sterke positie, en ik kijk ernaar uit om ons bedrijf samen met ons team van meer dan 43.000 'Škodians'wereldwijd en onze vakbond KOVO de komende jaren naar het volgende niveau te tillen."

Skoda

De nieuwe bedrijfsstrategie 'NEXT LEVEL - Skoda STRATEGY 2030' bouwt voort op de successen van de vorige Strategy 2025. De onderneming heeft een nieuwe visie en missie gedefinieerd voor zijn weg naar de toekomst. De nieuwe visieis 'We zullen de wereld helpen slimmer te leven', in combinatie met de nieuwe missie 'Moderne toegankelijke mobiliteit met alles wat je nodig hebt en verrassingen waar je van houdt.' Tegelijkertijd houdt Skoda AUTO vast aan zijn beproefde merkwaarden 'vereenvoudigen', 'menselijk' en 'verrassen'.

De 'NEXT LEVEL - Skoda STRATEGY 2030' richt zich op drie prioriteiten, die worden samengevat onder de noemers 'EXPAND', 'EXPLORE' en 'ENGAGE'. De overkoepelende doelstelling van de prioriteit 'EXPAND' is Skoda te ontwikkelen tot één van de vijf best verkopende automerken in Europa. Enerzijds moet dit worden bereikt door de positie van het merk in de instapsegmenten te versterken. Met een scherpe instapprijs zou de nieuwe FABIA de toon zetten. Anderzijds wordt het productportfolio uitgebreid met minimaal drie volledig elektrische modellen tegen 2030, die zowel qua prijs als qua formaat onder de ENYAQ iV worden gepositioneerd. Skoda AUTO streeft naar een aandeel van volledig elektrische modellen in de totale verkopen van 50-70% in Europa, afhankelijk van de marktontwikkelingen.

Om ervoor te zorgen dat zowel Skoda AUTO als thuismarkt Tsjechië sterker uit het transformatieproces komt, werkt de onderneming samen met partners om het land om te vormen tot een hub voor elektromobiliteit. Concreet houdt dit in dat tegen 2030 e-componenten of e-voertuigen worden geproduceerd in alle drie Tsjechische fabrieken van Skoda AUTO: Mladá Boleslav, Kvasiny en Vrchlabí. Nu worden er hoogvoltage-tractiebatterijen geproduceerd voor de plug-in hybride-uitvoeringen SUPERB iV en OCTAVIA iV en voor modellen van andere merken van de Volkswagen Groep. Begin volgend jaar wordt in Mladá Boleslav ook gestart met de productie van MEB-accusystemen voor de ENYAQ iV. Daarnaast werkt de Tsjechische autofabrikant samen met partners om een stabiele leveranciersstructuur voor e-mobiliteit tot stand te brengen.

De 'EXPLORE'-prioriteit houdt in dat Skoda tegen 2030 de leidende Europese autofabrikant wordt in de groeimarkten India, Rusland en Noord-Afrika. Dit biedt Skoda een wereldwijd verkooppotentieel van 1,5 miljoen auto's per jaar. Binnen de Volkswagen Groep is Skoda verantwoordelijk voor deze regio's. De productie van de KUSHAQ, het eerste Skoda-model dat in het kader van het INDIA 2.0-project op de Indiase markt wordt gelanceerd, is onlangs van start gegaan. Op de middellange termijn zijn er ook plannen om de KUSHAQ in andere opkomende markten aan te bieden. 'Simply Clever 2.0': Skoda blijft ook in het digitale tijdperk functioneel

De derde prioriteit, 'ENGAGE', omvat specifieke doelstellingen op het gebied van digitale klantervaring, duurzaamheid, diversiteit, evenals onderwijs en opleiding. De Tsjechische autofabrikant wil onder meer de benchmark worden voor een Simply Clever User Experience. Elke klant moet een Skoda-model of -dienst van meet af aan intuïtief kunnen bedienen.

Skoda AUTO intensiveert de duurzaamheidsinspanningen en scherpt milieudoelstellingen aan. De onderneming wil de emissies van het modellengamma met meer dan 50% verminderen ten opzichte van 2020 en produceert vanaf 2030 in alle Tsjechische en Indiase fabrieken auto's met een CO2-uitstoot van nul. De productie in Vrchlabí is al sinds eind vorig jaar CO2-neutraal. Het strategische plan 'NEXT LEVEL - Skoda STRATEGY 2030' legt tevens de nadruk op het thema diversiteit; in 2030 zal één op de vier managementposities door een vrouw worden bekleed. Voor Skoda AUTO zijn diversiteit, inclusie en gelijkheid integrale componenten van een bedrijfscultuur die gekenmerkt wordt door openheid en tolerantie. Als onderdeel van het radicale transformatieproces stimuleert de Tsjechische autofabrikant bovendien de opleiding en bijscholing van zijn werknemers en zal tussen 2022 en 2030 bijna 500 miljoen euro investeren om banen voor de toekomst veilig te stellen.

Om de doelstellingen van het 'NEXT LEVEL - Skoda STRATEGY 2030' te realiseren, richt Skoda zich op efficiëntie en eenvoud. Het doel is om kostenleiderschap te bereiken ten opzichte van de voornaamste Europese concurrenten, gekoppeld aan een duurzaam verkooprendement van minimaal 8% (streefwaarde). Tegelijkertijd is de onderneming op consequente wijze bezig haar processen te vereenvoudigen en de bureaucratie en complexiteit te verminderen om nog flexibeler te worden. Zo moet bijvoorbeeld de complexiteit van het aanbod op de middellange termijn met 40% worden verminderd door de geleidelijke elektrificatie van het modellengamma.

1e generatie Skoda SUPERB wordt 201e generatie Skoda SUPERB wordt 20
10 september 2021
Skoda kondigt Enyaq Coupe aanSkoda kondigt Enyaq Coupe aan
5 september 2021
Skoda ENYAQ iV nu ook met 4wdSkoda ENYAQ iV nu ook met 4wd
2 september 2021
Skoda produceert 100.000ste iV-modelSkoda produceert 100.000ste iV-model
30 augustus 2021