8 maart 2021
 

Skoda

Skoda bouwt 15 miljoenste auto

Autozine
8 maart 2021 | Skoda heeft een bijzondere mijlpaal gevierd in zijn geboorteplaats: in de hoofdfabriek van het merk in het Tsjechische Mladá Boleslav is deze maand de 15 miljoenste auto sinds 1905 van de band gerold. Het jubileummodel is een elektrische Skoda ENYAQ iV in Arctic Silver Metallic. De pioniers Václav Laurin en Václav Klement reden in 1905 hun eerste auto, de Voiturette A, op deze locatie de fabriekshal uit.
Info

De autoproductie in Mladá Boleslav dateert van het bedrijf Laurin & Klement, het latere Skoda AUTO. De oprichters besloten in 1905 te stoppen met het bouwen van fietsen en zich volledig te storten op de productie van motorfietsen en auto's. De historische fabriekshallen van waaruit de eerste auto van het bedrijf, de Voiturette Type A, rolde, bestaan nog steeds. Sinds enkele jaren is het Skoda-museum er gehuisvest.

Skoda

Aan de andere kant van de straat bevindt zich de moderne autofabriek waar momenteel ruim 29.000 werknemers zes verschillende Skoda-modellen produceren: de FABIA, SCALA en OCTAVIA, de SUV's KAMIQ en KAROQ en sinds eind vorige jaar de volledig elektrische ENYAQ iV. Om dat laatste model te vervaardigen, heeft het bedrijf een bestaande productielijn omgebouwd en aangepast voor MEB-voertuigen. Dit betekent dat dit de enige productielijn binnen de Volkswagen Groep is die het mogelijk maakt om gelijktijdig modellen te produceren op basis van zowel de Modular Electrification Toolkit (MEB) als de Modular Transversal Toolkit (MQB).

De opkomst van de hoofdfabriek van Skoda en de mijlpaal van 15 miljoen voertuigen zijn nauw verbonden aan de toetreding van het merk tot de Volkswagen Groep in 1991. Sindsdien zijn er alleen al in Mladá Boleslav meer dan 10,7 miljoen auto's gebouwd. Dankzij de samenwerking met deze wereldspeler groeide Skoda uit van een regionale marktleider tot een internationaal succesvol volumemerk. Tegenwoordig speelt de fabriek in Mladá Boleslav een centrale rol bij de implementatie van de e-mobilitystrategie van de fabrikant. De ENYAQ iV is het enige op MEB gebaseerde voertuig van de Volkswagen Group in Europa dat buiten Duitsland wordt geproduceerd.

Naast de hoofdfabriek heeft Skoda AUTO ook eigen productiefaciliteiten in Kvasiny en Vrchlabí. In Kvasiny bouwt de fabrikant de Skoda SUPERB en SUPERB iV met plug-in hybrideaandrijving, naast de SUV-modellen KODIAQ en KAROQ. De componentenfabriek in Vrchlabí produceert de automatische DQ200-versnellingsbak met dubbele koppeling (DSG). Vorig jaar rolden er op de Tsjechische locaties meer dan 750.000 auto's van de productielijnen, ondanks de tijdelijke sluiting vanwege de coronasituatie. Skoda produceert ook auto's in Slowakije, Oekraïne, China, India en Rusland. In totaal heeft het merk sinds 1905 wereldwijd meer dan 24,8 miljoen auto's gefabriceerd.

Wittebrug
Skoda KAROQ aangepast voor 2022Skoda KAROQ aangepast voor 2022
30 november 2021
Skoda kondigt vernieuwde Karoq aanSkoda kondigt vernieuwde Karoq aan
15 november 2021
Skoda ENYAQ iV wint Gouden StuurwielSkoda ENYAQ iV wint Gouden Stuurwiel
11 november 2021
Nieuwe Skoda Fabia 2022 nu bij de dealerNieuwe Skoda Fabia 2022 nu bij de dealer
10 november 2021