13 juli 2021
Skoda Fabia

Skoda Fabia

Skoda start productie nieuwe Fabia

Autozine
13 juli 2021 | Deze week rolde de eerste vierde-generatie FABIA van de band in de hoofdfabriek van Skoda in Mladá Boleslav. De productielijnen werden flink aangepast om deze nieuwste editie van het populaire compacte model daar te kunnen bouwen; de totale investeringen bedroegen € 110 miljoen. Voor het eerst is de FABIA gebaseerd op het MQB-A0-platform van de Volkswagen Groep, waardoor hij verbeterde comfortvoorzieningen en tal van nieuwe veiligheids- en assistentiesystemen biedt.
AutoCoach

De Skoda FABIA wordt gebouwd op dezelfde productielijn als de SCALA en KAMIQ. In aanloop naar de start van de productie heeft Skoda aanpassingen doorgevoerd aan de assemblagelijn en de pers- en lasafdelingen. Tal van complexe en fysiek veeleisende productiestappen worden nu uitgevoerd door robots, wat een hoge mate van automatisering in de productieprocessen mogelijk heeft gemaakt.

Skoda Fabia

Het vernieuwende design en de nieuwe proporties zorgen ervoor dat deze nieuwste Skoda FABIA modern oogt. Voor het eerst is het model gebaseerd op het MQB-A0-platform van de Volkswagen Groep, waardoor de auto kon worden voorzien van aanzienlijk verbeterde veiligheids- en comfortvoorzieningen. Deze nieuwste editie is ook uitgerust met een reeks assistentiesystemen die voorheen voorbehouden waren aan Skoda's uit hogere segmenten. Met een lengte van 4.108 mm overschrijdt het model voor het eerst de grens van vier meter, en met een breedte van 1.780 mm biedt hij meer ruimte dan zijn voorganger. De bagageruimte is met 50 liter toegenomen tot 380 liter.

Voor de FABIA worden twee benzinemotoren van de EVO-generatie leverbaar die beide voldoen aan de Euro 6d-emissienorm. De direct ingespoten 1.0 TSI-motoren (standaard met partikelfilter) hebben een vermogen van respectievelijk 70 kW/95 pk of 81 kW / 110 pk. De FABIA 1.0 TSI met 70 kW / 95 pk beschikt standaard over een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De krachtigere 81 kW / 110 pk motorvariant wordt geleverd met een handgeschakelde zesbak (zeventraps automatische DSG-transmissie optioneel).

De FABIA heeft een luchtweerstandscoëfficiënt (cd) van 0,28, wat een record is in het segment van de compacte Skoda's. In combinatie met de optionele brandstoftank van 50 liter maakt dit een actieradius van meer dan 900 km volgens de WLTP-cyclus mogelijk.

Skoda Fabia 2021 krijgt turbomotorenSkoda Fabia 2021 krijgt turbomotoren
16 augustus 2021
Skoda onthult vierde generatie FabiaSkoda onthult vierde generatie Fabia
4 mei 2021
Skoda toont interieur Fabia 2021Skoda toont interieur Fabia 2021
29 april 2021
Skoda toont schets nieuwe FabiaSkoda toont schets nieuwe Fabia
22 april 2021
 

Info

Test

Techniek

KM-kosten

Forum