4 maart 2008
Seat Ibiza SC

Seat Bocanegra

Seat toont Bocanegra sportcoupe

Autozine
4 maart 2008 | Tijdens de 2008-editie van de Autosalon van Genève onthult Seat de SportCoupé Bocanegra. Voor het Spaanse merk markeert dit prototype de start van een productoffensief, waarin de introducties van de compleet nieuwe Ibiza en een B-segment sedan, die in 2009 zijn publieksdebuut zal beleven, een belangrijke rol spelen.
 

Het oog wordt direct naar de spectaculaire voorzijde getrokken waaraan het model zijn naam 'Bocanegra', wat letterlijk 'zwarte mond' betekent, te danken heeft. De bovenste helft van het front is voorzien van een donkere Perspexafwerking waaruit slechts de koplampunits met moderne LED-technologie naar voren priemen. Het tweedeurs koetswerk beschikt over een duidelijk coupéachtig silhouet dat nog eens extra benadrukt wordt door de semi-transparante zwarte voorzijde.

Seat Ibiza SC

De aantrekkingskracht van de koplampen wordt versterkt door de omlijsting van het Seat-embleem, dat eveneens nieuw is vormgegeven. Het chroom van de klassieke 'S' heeft plaatsgemaakt voor een zwarte afwerking met een verchroomde outline. De diepte in het embleem zorgt voor een meer driedimensionale uitstraling.

Centraal op de achterzijde bevindt zich het merkembleem dat net als zijn tegenhanger op de voorzijde is voorzien van een compleet nieuwe, zwarte 'look' met verchroomde omlijsting. Bovendien functioneert het tevens als handgreep voor het openen van de bagageruimte. Onder het embleem prijkt in het midden op het achterportier trots de historische naam van het prototype: 'Bocanegra'.

Seat Ibiza SC

Iets lager worden deze elementen versterkt door een sportief uitziende uitlaat die in het midden van de bumper is geïntegreerd en die aan beide zijden wordt geflankeerd door een honingraatgrille.

Het interieur van de Bocanegra wordt gekenmerkt door een keur aan kleuren en stoffen. Het voorste deel wordt gedomineerd door het dashboard met een sportieve styling. Verder is het in hoogte en diepte verstelbare stuurwiel in de Bocanegra niet perfect rond. Het is voorzien van een sportief, driespaaks ontwerp en twee afgeplatte delen aan beide kanten waardoor het gemakkelijker beet te pakken is. Daarbij herbergt het tevens de flippers die de zeventraps DSG-versnellingsbak bedienen evenals de knoppen voor de bediening van de diverse functies van externe apparatuur die via Bluetooth met de auto verbonden kan worden.

Seat Ibiza SC

Iedere wijzerplaat bestaat uit drie concentrische ringen waarin de naalden in de 6 uur stand staan. In beide klokken is de richtingaanwijzerverlichting in het midden gepositioneerd, waarbij de rechter klok tevens plaats biedt aan de overige waarschuwingslampjes. De ringen zijn vervaardigd van doorzichtig materiaal, waarbij de eerste de grote schaal aangeeft en de tweede de waarden van de toerenteller en snelheidsmeter, beide met een witte achtergrondverlichting, veel nauwkeuriger aangeeft. Afsluitend beschikt de cockpit van de Bocanegra over sportpedalen met metalen beplating.

Onder de motorkap van de SportCoupé Bocanegra ligt een 1.4 twin-turbo benzinemotor met TSI-technologie, gekoppeld aan een zeventraps DSG-transmissie. Voor Seat is dit een primeur, omdat het merk nog nooit eerder een model ontwikkelde waarin een 1.4 TSI twin-turbo krachtbron werd gecombineerd met een zeventraps DSG-versnellingsbak met flippers aan het stuur.

Seat Ibiza SC