10 februari 2016
Seat Ateca

Seat Ateca

Seat introduceert Ateca

Autozine
10 februari 2016 | Seat introduceert de Ateca. In lijn met Seat's traditie op dit gebied is de naam Ateca afgeleid van een Spaanse plaatsnaam. Het plaatsje Ateca ligt ten westen van Zaragoza, in het hart van het Iberische schiereiland. De Seat Ateca beleeft zijn wereldpremière begin maart tijdens de Internationale Autosalon van Genève.
 

Het design van de Ateca is onmiskenbaar Seat. Ook als SUV komt de typerende designtaal van Seat duidelijk tot zijn recht. Veel elementen, waaronder de trapeziumvormige grille, de dorpels met hun scherpe vormen en de driehoekige lichtelementen zijn bekende trekken van de Leon. De bagageruimte meet standaard 510 liter of 458 liter in uitvoeringen met vierwielaandrijving.

Seat Ateca

De cockpit heeft een horizontale focus en is duidelijk op de bestuurder georiënteerd. De bedieningselementen zijn dicht bij elkaar gegroepeerd, terwijl het instrumentarium, inclusief het 8 inch grote infotainmentscherm, zich altijd binnen het blikveld bevindt.

Het Seat Drive Profile past de Ateca altijd aan de actuele rijsituatie, ondergrond en persoonlijke voorkeur aan. De file-assistent maakt stop-and-go rijden in files makkelijker. Bij 'filesnelheden' stuurt, accelereert en vertraagt de Ateca automatisch binnen de grenzen van het systeem. Bij hogere snelheden tot zo'n 60 km/u biedt het systeem ondersteuning via snelheidscontrole en rijbaanassistentie.

Seat Ateca

Een nieuwe veiligheidsfunctie is Emergency Assist. Wanneer de bestuurder gedurende een bepaalde tijd niet ingrijpt, geeft de auto eerst een geluids- en vervolgens een visueel signaal, gevolgd door een kort pulseren van de remmen. Wanneer een reactie nog steeds uitblijft, remt de Ateca tot stilstand af, en blijft daarbij binnen de rijbaan. Andere technische voorzieningen zijn ACC (adaptive cruise control) met Front Assist, verkeersbordenherkenning, dode-hoekdetectie, assistent voor kruisend verkeer bij achteruitrijden en Top View camera.

De Seat Ateca biedt volop connectiviteit dankzij de nieuwste generatie Easy Connect infotainmentsystemen, Seat Full Link en de exclusieve Seat ConnectApp. Daarnaast zijn de Media systemen met 8 inch scherm belangrijke features. De Connectivity Box in de tunnelconsole van de Ateca maakt draadloos opladen van een smartphone voor het eerst in een Seat mogelijk. Verder biedt Seat Full Link de gebruiker van een smartphone optimale connectiviteit met de buitenwereld. Naast MirrorLink weet Seat Full Link tevens raad met de functies van Apple CarPlay en Android Auto.

Seat Ateca

Alle motoren zijn voorzien van turbotechnologie. Qua vermogen lopen ze uiteen van 85 kW/115 pk tot 140 kW/190 pk. Het dieselaanbod begint bij de 1.6 TDI met 85 kW/115 pk. De 2.0 TDI is er naar wens met 110 kW/150 pk of 140 kW/190 pk. Het brandstofverbruik varieert van 4,3 tot 5,0 liter op 100 km, met overeenkomstige CO2-waarden tussen 112 en 131 gram per kilometer.

De basis benzinemotor is de 1.0 TSI met 85 kW/115 pk. De 1.4 TSI profiteert van cilinderuitschakeling bij deellast en genereert 110 kW/150 pk. De verbruiks- en emissiewaarden voor deze motoren liggen tussen de 5,3 en 6,2 liter per 100 kilometer en lopen van 123 tot 141 gram.

Seat Ateca