Renault Scenic (2009 - 2016)
Groots en toch compact
Bij het ontwerp van de nieuwe Scenic stelde Renault zich als doel een auto te maken die even ruim was als de vorige generaties. Maar tegelijkertijd moest de Scenic rijden als een gewone personenauto. Dat is een lastige opgave, want een MPV (Multi Purpose Vehicle) is groot en daarom zwaar. Zo'n auto helt alsvanzelf over in de bochten en vereist sterke en dus onzuinige motoren om goed te presteren.
Weggedrag
Een eerdere rijtest met de "Grand Scenic" bewees al dat Renault in de ambitieuze opzet is geslaagd. De nieuwe Grand Scenic is een van de best rijdende en sturende MPV's op de markt. Maar de Scenic is een maatje kleiner en daarom is vanaf de eerste meter nog duidelijker hoe groot de vooruitgang is die Renault heeft geboekt.

De Scenic is 22 cm korter dan de Grand Scenic en dat vertaalt zich direct in een meer dynamisch weggedrag. De testauto is met 1.429 kg nog steeds geen lichtvoetig sportwagentje, maar het stevige onderstel zorgt ervoor dat de auto solide aanvoelt en zeer vertrouwenwekkend reageert op iedere stuurbeweging. Renaults belofte dat de Scenic stuurt als een gewone personenauto wordt absoluut waargemaakt. Sterker nog: in het betere bochtenwerk kan deze Scenic menig personenauto het nakijken geven!
Ondanks het stevige onderstel is de Scenic toch zeer comfortabel, zoals mag worden verwacht van een Franse auto.
Diesel
De Scenic III is leverbaar met drie benzine- en drie dieselmotoren. Voor deze gelegenheid is gereden met de "dCi 110". Zoals de naam al aangeeft is deze dieselmotor (met roetfilter) goed voor 110 pk / 240 Nm. In vergelijking met andere MPV's lijkt dat wat krap bemeten, maar in de praktijk presteert deze lichtste dieselmotor in het programma al prima. Wederom gedraagt de Scenic zich als een personenauto en voelt lichtvoetiger dan menig andere MPV.

Buiten de auto is een ouderwets, nagelend dieselgeluid hoorbaar, terwijl binnenin de Scenic juist rust heerst. Omdat al bij een laag toerental veel trekkracht beschikbaar is, leent de "dCi 110" zich bij uitstek voor zuinig rijden. Het door Renault beloofde gemiddelde verbruik van 5.2 liter per 100 km in is de praktijk goed haalbaar. Een schakelindicator maakt dat makkelijk, want deze geeft aan wat het meest economische moment is om te schakelen.
Ruimte
De Scenic is een vijfpersoons MPV. Het grootste verschil met de Grand Scenic is dat deze laatste een zevenzitter is dankzij een langere wielbasis en een tweede achterbank. De vijf inzittenden van de Scenic hebben alle ruimte, zowel voor- als achterin. De drie stoelen op de tweede zitrij zijn apart te verschuiven en hebben individueel te verstellen rugleuningen.
Zoals het hoort bij een MPV is het interieur royaal voorzien van bakjes, vakjes (in totaal 86 liter), klaptafeltjes en andere handige zaken. De bagageruimte meet standaard 522 liter en dat is meer dan genoeg voor de vakantiebagage voor vijf personen. Met opgeklapte achterbank biedt de Scenic zelfs 1800 liter kofferruimte.

Uitrusting
Heel fraai en handig is het geheel digitale instrumenten-cluster. In plaats van de gebruikelijke, analoge snelheidsmeter en toerenteller voorziet Renault in een groot kleurenscherm. Daarop worden de snelheidsmeter en toerenteller getoond. Een groot voordeel daarvan is dat, afhankelijk van de situatie, aanvullende informatie kan worden getoond. Bovendien is de Nederlandse automobilist met deze digitale snelheidsmeter eindelijk verlost van de Franse snelheidsmeter waarop alleen oneven snelheden werden gemarkeerd.
Voor zowel het navigatiesysteem als het audiosysteem heeft Renault de hulp ingeroepen van specialisten. Het zogenaamde "3d sound systeem" van audiofabrikant Arkamys biedt niet het beloofde ruimtelijk effect of revolutionaire geluid, maar klinkt wel erg lekker. Bovendien voorziet Renault in aansluitingen voor een iPod en/of USB-stick met MP3-bestanden.
In samenwerking met TomTom biedt Renault een uiterst voordelig navigatiesysteem aan. In tegenstelling tot de welbekende TomTom-toestellen is dit exemplaar niet uitneembaar en juist keurig in het dashboard geïntegreerd. Dit "Carminat TomTom"-systeem werkt minstens zo goed als een traditioneel navigatiesysteem, maar is veel goedkoper.
Materialen
De testauto is uitgevoerd met een fraai beige interieur. De afwerkingskwaliteit is prima en de gebruikte materialen hebben een hoogwaardige uitstraling. Daarmee geeft de praktische Scenic absoluut niet het gevoel van een "familiebusje", maar meer van een luxe en zeer ruime personenauto.
Dat ruimtelijke gevoel wordt versterkt door het (optionele) glazen panoramadak. Bovendien loopt de voorruit verder door naar alle hoeken dan gebruikelijk, wat het uitzicht naar voren merkbaar vergroot. Mede dankzij de hoge zitpositie geeft de Scenic hetzelfde grootse gevoel als de Grand Scenic. Kortom: de Renault Scenic is minder groot, maar nog steeds groots om mee te rijden.

Conclusie
De derde generatie van de Renault Scenic is er nu als Grand Scenic en "gewone" Scenic. Beide auto's rijden als een gewone personenauto. Meer nog dan de Grand Scenic helt de compacte Scenic nauwelijks over in de bocht. Deze compacte MPV heeft een dynamisch, lichtvoetig karakter. Daarbij presteert zelfs de lichtste dieselmotor prima, waardoor de Scenic ook nog eens even zuinig is als een traditionele personenauto.
Toch biedt deze compacte MPV ruimte aan vijf personen en hun bagage. De standaarduitrusting is compleet en dankzij de hulp van specialisten TomTom en Arkamys zelfs innovatief. Meer dan ooit tevoren combineert de Scenic daarom alle voordelen van een personenauto met de ruimte van een monospace; precies zoals de MPV in eerste instantie bedoeld was.
- Ruim en praktisch
- Prima prestaties, bescheiden verbruik
- Rijeigenschappen van een gewone personenauto
- Kleine pedalen
- Diverse schoonheidsfoutjes
- Bediening elektronica niet altijd even logisch