9 augustus 2005
 

Renault Egeus

Renault toont SUV conceptcar: Egeus

Autozine
9 augustus 2005 | Renault gaat allroad met de nieuwe conceptcar Egeus, een luxueuze vierwielaangedreven SUV. Op de IAA in Frankfurt in september krijgt het publiek Renaults interpretatie van een SUV voor het eerst te zien. De conceptcar combineert de flair van een hatchback met de sportiviteit van een coupe en de ruimte van een SUV. Het design van het team van Le Quement ligt in de lijn van conceptcars die Renault vorig jaar toonde, de roadster Wind en de vierpersoons sportcoupe Fluence.
 

De vormgeving van de voorzijde van de Egeus is eenvoudig en puur. Elk lijntje en onderdeel van de conceptcar heeft een bedoeling. Met de bolle vooruit die doorloopt in het glazen schuifdak creeert Renault een panoramisch uitzicht. De bolle lijnen komen terug in de rest van de auto. Met zijn lange motorkap, korte overbouw voor en achter en gewelfde achterschermen oogt de Egeus sportief en sterk. De grote wielen en zijn hoogte benadrukken het robuuste karakter van de auto.

Renault

De snelheid van de Egeus is zowel analoog als digitaal af te lezen. Boven aan het dashboard en in het midden van de auto bevindt zich een scherm met daarop informatie voor alle passagiers, waaronder een gedetailleerde navigatiekaart. Renault blijft trouw aan het Touch Design concept dat zich kenmerkt door een eenvoudige bediening.

De Egeus conceptcar is voorzien van een 3.0 liter V6 dieselmotor met 250 pk. Deze motor voldoet aan de Euro 4 emissienormen en is voorzien van een microfilter. De vierwielaandrijving werkt volautomatisch. Afhankelijk van de grip wordt de aandrijving over de vier wielen verdeeld. De aandrijving zorgt in combinatie met een zeven-traps automatische versnellingsbak met sequentiele bediening voor een hoge mate aan rijcomfort. Wanneer de Egeus offroad wordt gebruikt, verschijnt een indicator op het instrumentenpaneel die de hellingshoek van de auto aangeeft en waarschuwt als de auto dreigt om te slaan. De Renault Egeus is voorzien van de zogeheten Eden Weiss banden van Michelin. Deze banden bieden een combinatie voor zowel onroad- als offroadgebruik.

Renault

De koplampen van de Egeus -ontwikkeld met Valeo- zijn in de vorm van een boemerang uitgevoerd. Ze bevatten de functies voor de lampen en de knipperlichten met twee kleuren dioden. Net als bij de Fluence is de hoeveelheid en de verdeling van het licht aan te passen aan de rijomstandigheden. De dioden die aan de voorkant van de auto zijn gemonteerd gaan branden wanneer de draaihoek van de wielen verandert; hierdoor wordt in een bocht voor extra verlichting gezorgd in diverse richtingen. Op de snelweg worden de LED's automatisch geactiveerd en aangepast om constant een optimaal bereik van de lichtbundel te garanderen zonder dat de overige weggebruikers erdoor verblind worden.