9 april 2021
 

Renault

Renault start Software Republique

Autozine
9 april 2021 | Als onderdeel van het strategisch plan Renaulution van Groupe Renault is Software République opgericht: een gloednieuw ecosysteem voor intelligente en duurzame mobiliteit. Software République is een initiatief van Elie Girard, Bernard Charlès, Luca de Meo, Jean-Marc Chery en Patrice Caine, respectievelijk de chief executives van Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales. Door kennis te bundelen willen de partners samen systemen en software ontwikkelen om steden, regio's, bedrijven en burgers een verrijkt en duurzaam mobiliteitsaanbod te bieden.
UnitedConsumers
Info

Kunstmatige intelligentie, cybersecurity, connectiviteit, ingebouwde elektronica en 'virtual twin'-technologie vormen de pijlers voor het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Het beoogde innovatieve ecosysteem van vijf toonaangevende industrieleiders ondernemingen op het gebied van automotive en technologie, is vrij toegankelijk voor leden en biedt mogelijkheden voor open samenwerkingen.

Renault

Mobiliteit verandert en biedt nieuwe kansen. Volgens de Boston Consulting Group zal de wereldwijde mobiliteitsmarkt tegen 2035 met 60% groeien naar een waarde van 11.000 miljard euro. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door de opkomst van technologische verandering en vernieuwing, waarvan het aandeel zal stijgen van 5% naar 45% van de wereldwijde mobiliteitsmarkt. Denk hierbij aan elektrische voertuigen, nieuwe componenten, nieuwe after-sales services en andere diensten met toegevoegde waarde.

Grote industriële spelers op andere continenten zijn met staatssteun al nadrukkelijk bezig met het ontwikkelen van deze nieuwe technologieën aan de hand van gestructureerde integrale strategieën. De oprichters van de Software République benadrukken de urgentie -voor-- Europa om gezamenlijk een duurzaam ecosysteem op te bouwen om hun soevereiniteit op dit gebied te waarborgen.

Om gezamenlijk intelligente mobiliteitssystemen te ontwikkelen en op de markt te brengen, die de implementatie van een aangepast en flexibel mobiliteitsaanbod mogelijk maken, zijn drie speerpunten voor de samenwerking bepaald:

  • Intelligente systemen om veilige connectiviteit tussen het voertuig en zijn digitale en fysieke omgeving te bewerkstelligen.
  • Simulatie- en datamanagement-systemen om verkeersdoorstroming voor geografische gebieden en voor bedrijven te optimaliseren.
  • Energie-ecosysteem om de het opladen van elektrische voertuigen te vereenvoudigen.

De toegang tot en simulatie van mobiliteitsinformatie-uitwisseling creëren binnen steden en regio's om:

  • consumenten altijd de beste mobiliteitsmiddelen te laten kiezen op basis van tijd, comfort of energiebeheer.
  • de diensten van operators uit te breiden
  • overheidsinstanties mobiliteitsscenario's te laten simuleren en implementeren voor bijvoorbeeld evenementen.
  • stedenbouwkundigen beter te laten anticiperen op ruimtelijke ordening.

Om innovatie te bevorderen, wil Software République ook een investeringsfonds oprichten om de meest veelbelovende start-ups te financieren. Bovendien vormt Software République een incubator voor start-ups op het gebied van slimme mobiliteitstechnologieën, waarbij bedrijven toegang hebben tot een gezamenlijke virtuele ontwikkelings- en experimenteeromgeving en begeleiding. Voor de lancering van het ecosysteem voor start-ups en universiteiten willen de partners van Software République een data-challenge organiseren gericht op de ontwikkeling van de technologieën voor de mobiliteit van morgen: elektrisch, connected en autonoom.

Wittebrug
Renault prijst ArkanaRenault prijst Arkana
29 april 2021
Renault prijst Captur E-Tech 140Renault prijst Captur E-Tech 140
23 april 2021
Prijzen nieuwe Renault Express bekendPrijzen nieuwe Renault Express bekend
8 april 2021
Renault 4 Club Nederland bestaat 30 jaarRenault 4 Club Nederland bestaat 30 jaar
31 maart 2021