30 juni 2016
 

Renault Alaskan

Renault introduceert Alaskan

Autozine
30 juni 2016 | Met de Alaskan voegt Renault een nieuwe 1 tons pick-up aan zijn leveringsprogramma toe. Na de onthulling van de Renault Alaskan concept in september 2015 en de Renault Duster Oroch in Latijns- Amerika in juni 2015, toont Renault nu met de Alaskan zijn internationale ambitie op de pick-up markt. Vandaag onthulde Laurens van den Acker, Vice President Corporate Design van Renault de nieuwe pick-up in Colombia.
AutoCoach
Info

De naam Alaskan is afgeleid van Alaska, dat in de taal van de Eskimo's staat voor 'groot land'. Tegelijk roept de naam associaties op met ongerepte, ruige natuur en de hang naar avontuur. Die sfeer past bij het onverzettelijk ogende uiterlijk. De grote chromen grille maakt door zijn vorm direct duidelijk dat de Alaskan tot de Renault-familie behoort, mede dankzij het prominente merklogo. De motorkap valt op door een gespierd lijnenspel en de C-vormige LED-dagrijverlichting zorgt voor kenmerkende verlichtingssignatuur. De flanken worden gekenmerkt door brede wielkasten die ruimschoots speelruimte bieden aan 16- of 18-inch wielen.

Renault

Een nieuwe vijf-link achterwielophanging die beschikbaar is voor de versie met dubbele cabine, belooft rijcomfort en offroadcapaciteiten. De vijf-link ophanging claimt zowel onbeladen als beladen voordeel boven een starre as met bladveren. Ook zorgt de ophanging voor vermindering van geluid en trillingen. De bodemvrijheid bedraagt 230 mm. En de Alaskan mag een geremd aanhangwagengewicht tot aan 3,5 ton trekken. Bij het ontwerp is rekening gehouden met gebruik voor offroad, wat blijkt uit de korte overhang voor en achter.

De laadbak (lang of kort, afhankelijk van de uitvoering) is bekleed met duurzaam, antislip materiaal en is gemaakt van zeer sterk staal. Met sjorogen is lading vast te zetten. Bovendien is de laadbak voorzien van een extra 12 Volt aansluiting .

Achterin de Alaskan met dubbele cabine genieten passagiers van een beenruimte van 589 mm (van rugleuning achterbank tot aan de voorstoelen). De voorstoelen zijn, afhankelijk van de uitvoering, tot aan achtvoudig verstelbaar, zowel handmatig als elektrisch bediend. Ook zijn er verstelbare lendensteunen en is stoelverwarming beschikbaar. Terwijl automatische airconditioning (met links en rechts gescheiden regeling) het comfort verhoogt. Het interieur biedt talrijke opbergvakken, inclusief portiervakken, een vak in de console tussen de voorstoelen en bergruimte onder de stoelen.

De Renault 2.3-liter dCi wordt eveneens toegepast in de Renault Master en is leverbaar in vermogens van 160 of 190 pk. Kenmerkend is de Twin Turbo technologie met een kleine turbo voor lage motortoerentallen en een groot exemplaar voor prestaties bij hogere toerentallen. Er is keuze uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventraps automaat en uit achterwiel- of vierwielaandrijving.

De vierwielaandrijving biedt de keuze uit:

Renault
  • 2WD: voor rijden op verharde wegen met het meest gunstige brandstofverbruik en een goede wegligging;
  • 4H (inschakelbaar bij snelheden tot aan 60 km/uur): bij verminderde tractie (natte weg, onverhard met stenen, etc.) bij snelheden tot aan 100 km/uur;
  • 4LOW (in te schakelen bij stilstaand voertuig): bij zware omstandigheden met minimale grip (zand, sneeuw, diepe modder, etc.).

Het Electronic Limited Slip Differential (eLSD) bij de vierwielaandrijving biedt een veiliger en stabieler rijgedrag. Dit systeem maakt gebruik van de ABS-remsensoren die constant de wielsnelheid meten. Signaleert het systeem dat een wiel doorslipt, dan zal eLSD dat wiel geleidelijk afremmen om zo de tractie en stabiliteit te verbeteren. Het Rear-locking differential is een mechanisch systeem waarmee het differentieel achter is te vergrendelen om optimale tractie te houden in moeilijke situaties. Verder biedt de Alaskan tal van bestuurdersassistentiesystemen zoals Hill Start Assist (HSA), Hill Descent Control (HDC), Electronic Brake Distribution (EBD), Brake Assist (BA) en Electronic Stability Program (ESP).

De Alaskan is leverbaar met keyless entry en een startknop. Andere voorzieningen die het gebruiksgemak verhogen zijn infotainmentsystemen met navigatie en een touchscreen van 5-inch of van 7-inch. Afhankelijk van de uitvoering biedt het audiosysteem vier of zes luidsprekers. Ook is volledige connectiviteit met smartphones mogelijk, inclusief spraakherkenning. En Renault levert de Alaskan met een camerasysteem (camera's in de voorbumper, buitenspiegels en op de achterklep), dat een 360 graden zicht op de omgeving projecteert op het beeldscherm in de middenconsole.

Af fabriek levert Renault voor de Alaskan tal van accessoires, zoals vele voorzieningen om lading vast te zetten en de laadbak in compartimenten in te verdelen. Ook zijn er tal van stylingaccessoires om het uiterlijk van de pick-up te verfraaien en te personaliseren.

XLLease
Nieuwe Renault Trafic nu in de showroomNieuwe Renault Trafic nu in de showroom
19 januari 2022
Renault toont gecamoufleerde AustralRenault toont gecamoufleerde Austral
5 januari 2022
Renault prijst Megane E-Tech ElectricRenault prijst Megane E-Tech Electric
16 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021