12 december 2011
Opel Zafira

Opel Zafira

Opel Zafira Tourer nu ook op CNG

Autozine
12 december 2011 | In januari 2012 voegt Opel de nieuwe ecoFLEX-versie op aardgas/groen gas toe aan het motorenaanbod van de Zafira Tourer. De Zafira Tourer 1.6 CNG (Compressed Natural Gas) Turbo ecoFLEX beschikt over 110 kW/150 pk en 210 Nm aan koppel, wat zich vertaalt in een topsnelheid van 200 km/u. De auto neemt genoegen met 4,7 kilogram (7,2 m3) aardgas per 100 kilometer over de gemengde cyclus, wat een vooruitgang van minstens 6% is ten opzichte van het vorige Zafira CNG-model.

Op zoek naar een Opel Zafira?
bynco heeft er 16 vanaf € 16.445,-

Opel Zafira

De CO2-uitstoot werd teruggedrongen tot 129 g/km (voorheen 139 g/km), waardoor de Euro 5-norm wordt gehaald. De 1.6 CNG-uitvoering kan ook op groen gas of een mengeling van groen (bio)gas en aardgas rijden. Wanneer hij op 100% biogas rijdt, is de koolstofuitstoot haast nihil.

Opel Zafira

Het CNG-rijbereik van de zevenzitter ging er met zo'n 25% op vooruit ten opzichte van zijn voorganger. Deze verbeteringen zijn voornamelijk toe te schrijven aan het nieuwe lichtgewichtreservoir, dat goed is voor een tot 25 kilo verhoogde CNG-laadcapaciteit (voorganger: 21 kilo), en aan een geoptimaliseerde aandrijflijn.

De prijzen van de Zafira Tourer met CNG-aandrijving, die ondertussen al besteld kan worden, beginnen bij 31.895 euro. CNG-voertuigen zoals de nieuwe Zafira Tourer bieden beduidend lagere kosten dan hun evenknieën op benzine. In Nederland is groen gas/aardgas bijvoorbeeld fors (ongeveer 50%) goedkoper dan benzine. Tevens neemt het aantal tankstations waar deze brandstof getankt kan worden snel toe. Op dit moment kan het al op meer dan 50 plekken in het land.

De ingenieurs van Opel hebben het volume van de gastank uitgebreid van 21 kilo voorheen naar 25 kilogram nu. Daardoor kon het rijbereik op CNG met ongeveer 25% uitgebreid worden tot 530 km. Deze vooruitgang is te danken aan het gebruik van hoogtechnologisch composietmateriaal zoals koolstofvezel ter vervanging van de conventionele stalen gascilinders. Daardoor kon ook het gewicht teruggedrongen worden met 85 kilogram.

Opel Zafira

Nog een belangrijke vernieuwing die bijdraagt aan het grotere rijbereik is het gebruik van elektronische drukregelaars in plaats van de mechanische die gebruikt werden bij het vorige Zafira CNG-model. De elektronische regelaars zorgen ervoor dat wanneer de gascilinders bijna leeg zijn, zelfs de kleine restanten gas efficiënt benut kunnen worden.

AutoCoach
Opel start productie vernieuwde ZafiraOpel start productie vernieuwde Zafira
25 augustus 2016
Opel prijst vernieuwde ZafiraOpel prijst vernieuwde Zafira
14 juli 2016
Opel Zafra ondergaat faceliftOpel Zafra ondergaat facelift
1 juni 2016
Opel Zafira weer meest milieubewustOpel Zafira weer meest milieubewust
4 januari 2016
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum