18 mei 2011
Opel Zafira

Opel Zafira Tourer

Opel onthult nieuwe Zafira

Autozine
18 mei 2011 | De Opel Zafira Tourer beleeft zijn wereldpremi├Ęre tijdens de 64e Internationale autosalon van Frankfurt, 15 tot 25 september 2011. De term 'Tourer' verwijst naar de sprong voorwaarts: de auto heeft een ingrijpend vernieuwd Flex7-zitsysteem, een opgewaardeerd chassis en innovatieve technologie├źn die het comfort en de veiligheid ten goede komen.

Op zoek naar een Opel Zafira?
bynco heeft er 14 vanaf € 16.445,-

Opel Zafira

De Opel-ingenieurs hebben het "Flex7"-zitsysteem doorontwikkeld. De volledige derde zitrij kan nog steeds worden neergeklapt tot een vlakke vloer met de bagageruimte en de tweede rij werd volledig hertekend: de achterbank heeft plaats gemaakt voor drie individuele stoelen die zich onafhankelijk van elkaar laten neerklappen en verschuiven. Elke stoel kan in de lengte over 210 mm worden verschoven.

Opel Zafira

Bovendien plukken de passagiers op de tweede zitrij de vruchten van het optionele "Lounge Seating"-systeem, dat de ruimte en het comfort van een royale limousine belooft. Dankzij het vouwmechanisme kan de rugleuning van de middelste stoel worden neergeklapt en gedraaid tot een armsteun voor de passagiers op de buitenste zitplaatsen. De in lengterichting schuivende beweging van de buitenste stoelen wordt in dat geval uitgebreid tot 280 mm, 70 mm meer dan in de standaardversie en 80 mm meer dan in de huidige Zafira. Bovendien kan men de buitenste stoelen 50 mm naar het midden toe schuiven.

Dankzij zijn royale interieurruimte en flexibel zitsysteem biedt de Zafira Tourer 710 liter bagagevolume in de configuratie met vijf plaatsen (65 liter meer dan de huidige Zafira) en tot 1.860 liter (+ 40 liter) wanneer alle stoelen neergeklapt zijn.

Opel Zafira

De tweede generatie van de geïntegreerde "FlexFix"-fietsendrager van Opel gaat eveneens in première in de nieuwe Zafira Tourer. Tot nog toe hebben ongeveer 60.000 Opel-klanten geopteerd voor deze fietsdrager in de achterbumper die men gewoon uittrekt als een lade. Het systeem bouwt voort op de ervaringen met de eerste generatie en werd opnieuw ontwikkeld. Zo beschikt het over een nieuw bevestigingssysteem dat het functioneler en gebruiksvriendelijker maakt.

In het interieur werd de zichtbaarheid voor de bestuurder aanzienlijk verbeterd dankzij een volledig nieuwe voorpartij met slanke A-stijlen, brede zijruiten en anders gepositioneerde buitenspiegels, die nu op het deurpaneel staan. De lichte en luchtige sfeer in de Zafira Tourer kan worden verbeterd met de (optionele) panoramische voorruit. Ze vloeit over in het grote glazen zonnedak dat zich visueel uitstrekt tot de achterkant van de auto.

Opel Zafira
AutoCoach

In vergelijking met de vorige generatie werden de wielbasis en sporen groter om het rijcomfort en de dynamische stabiliteit te verhogen: de wielbasis is nu 2.760 mm lang (+ 57 mm), terwijl de sporen vooraan en achteraan respectievelijk 1.584 mm (+ 96 mm) en 1.588 mm (+ 78 mm) breed zijn.

De Zafira Tourer neemt de vooras van de Insignia, met een geïsoleerd subframe en McPherson-veerpoten over. De lay-out van de achteras is uniek in het MPV-segment. Net als bij de Astra combineert hij een samengestelde as met een "Watt Link" achterwielophanging. Die constructie biedt tal van voordelen: het garandeert niet alleen comfort en een goede stabiliteit/controle en geluidsdemping. Het is ook lichter en compacter dan een multilink as, die bijvoorbeeld niet genoeg ruimte zou laten voor de geïntegreerde FlexFix-fietsendrager van de Zafira Tourer.

Opel Zafira

Het intelligente, volledig adaptieve FlexRide-systeem van de Zafira Tourer past zich automatisch aan de wegomstandigheden, de bochtsnelheid, de voertuigbewegingen en de individuele rijstijl aan om een maximale stabiliteit te garanderen. Tevens biedt het systeem een keuze uit drie instellingen: de uitgebalanceerde Standaardmodus, de comfortgerichte Tourmodus en de sportievere Sportmodus.

Diverse innovatieve rijhulpsystemen verhogen het comfort en de algemene veiligheid in de nieuwe Zafira Tourer:

Opel Zafira
  • Nieuw in het Opel-gamma is de Adaptive Cruise Control (ACC) met radartechnologie en Collision Mitigation Braking (CMB). Dit systeem controleert voortdurend de afstand tot de voorligger. Wanneer de ingestelde veiligheidsafstand niet wordt gerespecteerd, remt het systeem de auto automatisch af of activeert het in extreme gevallen de noodremhulp om een aanrijding te voorkomen.
  • Het frontcamerasysteem Opel Eye wordt eveneens voor het eerst aangeboden op de Zafira Tourer. Hoewel het nog steeds voorzien is van de bekende rijstrookassistent (Lane Departure Warning, LDW), werd de verkeersbordherkenning (Traffic Sign Recognition, TSR) sterk verbeterd en uitgebreid. De camera ondersteunt ook nieuwe functies zoals: Een Following Distance Indication (FDI) die de bestuurder visueel informeert over de afstand tot het voertuig ervoor. Een Forward Collision Alert (FCA) dat de bestuurder via visuele en akoestische signalen waarschuwt voor een nakende aanrijding met zijn voorligger. Een 'Intelligent Light Ranging'-systeem (ILR) dat de bi-xenonkoplampen met Advanced Forward Lighting (AFL+) een nieuwe functie geeft: het past het dimlichtpatroon van de koplampen aan de afstand tot de voorligger aan en dat continu bij om de verlichting te optimaliseren zonder andere weggebruikers te verblinden.
  • Blinde Hoek Detectie (SBSA) waarschuwt de bestuurder voor onvermijdelijke aanrijdingen bij het veranderen van rijstrook.
  • Om parkeermanoeuvres te vergemakkelijken helpt het Advanced Park Assist (APA) de bestuurder om een geschikte parkeerplaats te vinden en om de auto erin te parkeren. De parkeercamera maakt zelfs moeilijke manoeuvres in krappe plaatsen eenvoudig.
  • Een Following Distance Indication (FDI) die de bestuurder visueel informeert over de afstand tot het voertuig ervoor.
  • Een Forward Collision Alert (FCA) dat de bestuurder via visuele en akoestische signalen waarschuwt voor een nakende aanrijding met zijn voorligger.
  • Een 'Intelligent Light Ranging'-systeem (ILR) dat de bi-xenonkoplampen met Advanced Forward Lighting (AFL+) een nieuwe functie geeft: het past het dimlichtpatroon van de koplampen aan de afstand tot de voorligger aan en dat continu bij om de verlichting te optimaliseren zonder andere weggebruikers te verblinden.

Wanneer de Opel Zafira Tourer deze herfst wordt gelanceerd, zal hij leverbaar zijn met twee vermogensvarianten van de 2.0 CDTI common-rail turbodieselmotor, uit de Astra en Insignia. De basisversie levert een vermogen van 96 kW/130 pk, terwijl de topmotor een vermogen levert van 121 kW/165 pk. Het benzinegamma omvat twee 1.4 ECOTEC-turbomotoren met 88 kW/120 pk en 103 kW/140 pk. Er is ook keuze tussen een handgeschakelde zesbak en een automatische transmissie.

De nieuwe Start/Stop-technologie van Opel, die het brandstofverbruik reduceert, met name in het stadsverkeer, wordt aangeboden op de 1.4-turbobenzinemotoren en de 2.0 CDTI-motoren.

Kort na zijn debuut zal het motorgamma van de Zafira Tourer worden uitgebreid met een zeer zuinig ecoFLEX-model en versies op aardgas (CNG) en LPG. Enkele maanden later worden ook de prestatiegerichte motoren gelanceerd, waaronder benzinemotoren van een volledig nieuwe generatie.

KwikFit
Opel start productie vernieuwde ZafiraOpel start productie vernieuwde Zafira
25 augustus 2016
Opel prijst vernieuwde ZafiraOpel prijst vernieuwde Zafira
14 juli 2016
Opel Zafra ondergaat faceliftOpel Zafra ondergaat facelift
1 juni 2016
Opel Zafira weer meest milieubewustOpel Zafira weer meest milieubewust
4 januari 2016
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum