Publicatiedatum: 29 april 2009
Opel Zafira (2005 - 2011)
Rij-impressie

Opel Zafira (2005 - 2011)

Aardse geneugten

Rij-impressie - Wat zal de toekomst brengen? Rijden alle auto's straks elektrisch? Zal de brandstofcel het teststadium ooit ontgroeien en wordt waterstof de brandstof van de toekomst? Eén ding is zeker: afwachten is niet de oplossing. Daarom brengt Opel nu een oplossing die per direct beschikbaar is: de Zafira CNG Turbo.

Eerst een elementair lesje natuurkunde: voor verbranding zijn drie ingrediënten nodig: een brandbare stof, zuurstof en voldoende hitte om de boel te doen ontbranden. De verhouding waarin deze drie elementen nodig zijn, verschilt per brandstof. Om aardgas efficiënt te verbranden is twintig procent meer zuurstof nodig dan voor benzine. En juist hier zit de verbetering die Opel brengt met de Zafira CNG Turbo.

Opel Zafira (2005 - 2011)

Turbo

De Opel Zafira is namelijk de eerste aardgasauto die gebruik maakt van een turbo en daarmee wordt de benodigde extra zuurstof aangevoerd. Dat lijkt een voor de hand liggende oplossing, maar de praktijk is minder eenvoudig. Omdat benzine in de motor verdampt, heeft dit een koelende werking. Aardgas is al een gas en daarom wordt een aardgasmotor veel heter. De toevoeging van een turbo maakt dat probleem alleen maar groter.

Daarom heeft Opel veel tijd en geld besteed om 's werelds eerste turbo-aardgasmotor ook duurzaam en betrouwbaar te maken. Zo zijn alle essentiële delen gemaakt van nieuwe, hittebestendige materialen. Daarmee is dit allerminst een standaard motor die ook geschikt is voor aardgas, maar een op maat gemaakte aardgasmotor.

Zoals iedere andere aardgasauto beschikt de Zafira CNG ook over een reservetank voor benzine, maar ook hier zit een groot verschil met andere aardgasauto's. De Zafira is niet bedoeld als auto voor gebruik op aardgas en benzine, maar is bedoeld als aardgasauto die in uiterste nood ook een stukje op benzine kan rijden (wat overigens probleemloos gaat). Het gehele motormanagement is afgestemd op gebruik met aardgas en de benzinetank is zo klein dat dit niet meer dan een noodtankje is (15 liter).

Opel Zafira (2005 - 2011)
Opel Zafira (2005 - 2011)

De praktijk

Alhoewel andere aardgasauto's zeker niet slecht rijden, is direct merkbaar dat de Zafira beter reageert op het gaspedaal. Het verschil met een benzinemotor is dankzij de toevoeging van een turbo kleiner dan ooit.

In de stad en op buitenwegen is niet te merken dat de Zafira op aardgas rijdt. De prestaties zijn prima en ook bij lage toeren is de motor sterk.

Het is pas op de Duitse Autobahn waar de Zafira CNG even moeite heeft om hoge snelheden op de teller te zetten. Om vlot te accelereren boven de 130 km/u is het noodzakelijk om terug te schakelen. Alhoewel de beloofde topsnelheid van 200 km/u slechts met pijn en moeite wordt gehaald, is een kruissnelheid van 170 km/u juist probleemloos vast te houden.

Opel Zafira (2005 - 2011)

Dat is niet alleen een opmerkelijke prestatie voor een aardgasauto, maar ook een compliment voor deze zevenpersoons MPV. Ondanks de hoogte van de Zafira, voelt de auto in de stad stabiel en vertrouwenwekkend. Op de snelweg valt juist op dat veel kleine stuurcorrecties nodig zijn en dat is vermoeiend. De rijgeluiden blijven beperkt, zodat de Zafira uiteindelijk toch een comfortabele reisauto is.

„een uitgebreide proefrit met de "Opel Zafira 1.6 Turbo CNG" bewijst wel dat Opel een belangrijke stap heeft gezet om aardgas tot een serieus alternatief te maken“

Zevenpersoons

De aardgastanks gaan niet ten koste van de binnenruimte van de Zafira. Het enige ongebruikelijke is dat de uitlaatpijp voor het rechter achterwiel eindigt (daar achter liggen de aardgastanks).

De ruimte voorin is prima. Dankzij de iets hogere zit is de instap eenvoudig en heeft de bestuurder een prima overzicht over het verkeer. Vooral op de lange afstand maakt dat het rijden minder vermoeiend.

Het interieur is sober, maar degelijk van opzet. De testauto is uitgevoerd met een navigatiesysteem dat de weg weet naar alle tankstations waar aardgas verkrijgbaar is. Deze extra is vooralsnog alleen in Duitsland beschikbaar, maar Opel belooft plechtig hard te werken aan een digitale lijst van Nederlandse aardgastankstations.

Opel Zafira (2005 - 2011)

Zoals iedere Zafira, biedt ook de CNG een razend slimme zevenzits configuratie. Standaard beschikt de Zafira over vijf zitplaatsen. Dan is de Zafira een prima reisauto voor vier volwassenen en hun bagage. Uit de laadvloer van de bagageruimte kan een extra bankje worden geklapt waarmee twee extra zitplaatsen ontstaan. Deze zijn echter alleen geschikt voor kinderen en wanneer dit bankje wordt gebruikt is de bagageruimte minimaal.

Tenslotte kunnen alle achterstoelen worden opgeklapt en biedt de Zafira twee zitplaatsen en een hoeveelheid ruimte waar menig bestelbusje zich niet voor zou schamen.

Opel Zafira (2005 - 2011)

Conclusie

Is aardgas de brandstof van de toekomst? Het is te vroeg om daar een zinnig antwoord op te geven. Maar een uitgebreide proefrit met de "Opel Zafira 1.6 Turbo CNG" bewijst wel dat Opel een belangrijke stap heeft gezet om aardgas tot een serieus alternatief te maken. Dankzij de toevoeging van een turbo zijn de prestaties van deze aardgasauto uitstekend en is het verschil met benzine kleiner dan ooit.

Aardgas heeft de minst schadelijke uitstoot van alle beschikbare brandstoffen. Daarbij is aardgas goedkoop, na 350 KM moest ongeveer 22 euro worden afgerekend voor een volle tank. In Nederland ligt die prijs zelfs nog lager. Voor een auto die ruimte biedt aan zeven personen is het daarmee uitzonderlijk goedkoop én milieuvriendelijk reizen!

plus
  • Slim gebruik van ruimte
  • Zeer voordlig in gebruik
  • Rijdt even goed als een benzineauto
min
  • Geen schuifdeuren
  • Aantal bakjes en vakjes valt tegen voor een MPV
Carsub
Remschijf.nl