7 november 2011
Nissan GT-R
Nieuws

Nissan GT-R

Nissan introduceert vernieuwde GT-R

7 november 2011 - Nissan heeft de GT-R voor modeljaar 2012 verbeterd. De motor, het onderstel en de versnellingsbak zijn aangepakt. Nieuw is een lichtgewicht'For Track Pack'-versie (alleen rechtsgestuurd) die het prestatiepotentieel van de GT-R extra benadrukt. De Nissan GT-R 2012 is vanaf 24 november in Japan te koop. In januari 2012 arriveert hij bij de Europese dealers.

De nu gepresenteerde GT-R is de meest efficiënte versie tot nu toe. Hij biedt nog betere prestaties dan voorheen, maar koppelt deze aan een verlaagd brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot. Tevens is de vernieuwde GT-R voorzien van een nieuw ontwikkeld asymmetrisch onderstel, dat in de rechtsgestuurde versies het hogere gewicht aan de bestuurderszijde compenseert. Verder is het schakelgevoel vergroot en is de auto uitgerust met een stijvere carrosserie voor een beter weggedrag.

Nissan GT-R

De Nissan GT-R voor modeljaar 2012 markeert tevens de komst van een nieuwe versie: de 'For Track Pack' (momenteel alleen leverbaar in sommige rechtsgestuurde markten, zoals Japan en Groot-Brittannië). Deze uitvoering erft het DNA van het "Spec_V"-model.

Nissan heeft de efficiency van de motor verbeterd door het brandstofverbruik te reduceren van 12 naar 11,8 l/100 km. Tegelijkertijd is het vermogen gestegen van 390 kW naar 404 kW (550 pk) bij 6.400 toeren. Het maximumkoppel groeide van 612 naar 632 Nm en is beschikbaar tussen 3.200 en 5.800 omwentelingen. In het midden en hogere toerengebied reageert de motor beter op het gas en levert hij meer vermogen en trekkracht. Dit is te danken aan:

  • Een verbeterd inlaatkanaal.
  • Minder luchtweerstand door het gebruik van kunsthars in het vergrote inlaatkanaal van de intercooler.
  • Verbeterde stroming van de uitlaatgassen.
  • Een verbeterde luchtweerstand door toepassing van een kleinere katalysator. Die is eveneens lichter en werkt toch efficiĆ«nter.
  • Verbeterde koeling van de uitlaatkleppen door het toepassen van nieuw ontwikkelde, met natrium gevulde kleppen. Tegelijkertijd heeft Nissan de kleptiming, de samenstelling van het lucht-brandstofmengsel en de ontsteking verbeterd.

Het schakelgevoel is vergroot en het schakelen gaat geruislozer dankzij een ander ontwerp van de schakelvork en een steviger lager voor de behuizing van het vliegwiel. Verder is voor het differentieel speciale race-olie toegepast. Deze R35 Competition Type 2189E (75W140) is speciaal ontwikkeld voor de autosport.

Nissan GT-R

De onderstelafstemming van rechtsgestuurde GT-R is asymmetrisch. Nissan heeft hiervoor gekozen omdat niet alleen de bestuurder rechts zit, maar ook de aandrijfas voor de voorwielen aan de rechterkant gemonteerd is. Zo is de vering linksvoor harder en wijst de wieldraagarm linksachter omhoog terwijl die rechtsachter juist omlaag wijst. Hierdoor is de GT-R in onbalans als hij stilstaat, maar juist neutraal tijdens het rijden. De aanpassingen zorgen volgens de technici voor meer stuurgevoel, een verhoogd comfort en een beter weggedrag.

NCCB (Nissan Carbon Ceramic Brakes) zijn leverbaar als een fabrieksoptie voor de uitvoeringen GT-R "Premium Edition" en "EGOIST". Deze keramische remmen verbeteren de wegligging en het rijgedrag doordat ze zorgen voor een lager afgeveerd gewicht. De toepassing van keramiek en carbon zorgt voor een betere remwerking. De prijzen van de onderdelen behorende bij deze remmen (de rotors en de remblokken) zijn verlaagd.

Nissan heeft de uitstraling van het instrumentarium verbeterd door het gebruik van blauwe verlichting in de ring rond de toerenteller. Deze heeft nu dezelfde kleur als de indicator van de versnellingsbak. Alle uitvoeringen zijn nu standaard voorzien van een achteruitrijcamera. Verder zijn de woofers van het Bose Sound System vervangen door exemplaren van het "Bose Precision Sound System". Deze zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de uitvoering EGOIST en bieden een betere geluidskwaliteit.

Nissan GT-R

De 'For Track Pack'-uitvoering is een nieuwe uitvoering van de GT-R (rechtsgestuurd). Nissan heeft deze in samenwerking met NordRing Company in Japan ontwikkeld. Kenmerken zijn een sportiever onderstelafstemming, extra remkoeling en aluminium "Spec_V"-wielen van Rays (deze hebben een zwarte quartz chromen kleurcoating). De voorspoiler is voorzien van een carbon luchtinlaat en is exclusief voor deze versie ontwikkeld.

Om het gewicht van de auto te verminderen, heeft de 'For Track Pack' twee zitplaatsen. In plaats van een achterbank heeft Nissan gewatteerde matten gemonteerd. De voorstoelen zijn met leer en stof met een hoge wrijvingscoëfficiënt bekleed. Deze speciaal voor deze uitvoering ontwikkelde bekleding houdt bestuurder en bijrijder tijdens het rijden op het circuit stevig op hun plaats.