10 februari 2014
Nissan GT-R
Nieuws

Nissan GT-R

Nissan GT-R Nismo maakt Europees debuut in Geneve

10 februari 2014 - De snelste Nissan GT-R ooit maakt zijn Europese debuut op de komende Autosalon van Genève: de Nismo. De technici van het Japanse merk testten en perfectioneerden hem op de Nürburgring in Duitsland. De geavanceerde aerodynamica genereert tot 100 kg meer downforce dan de normale uitvoering. Dit is nodig om de 441 kW die de 3,8-liter V6-motor levert, onder controle te houden. De Nismo is vanaf september te bestellen in Europa.

Nismo heeft tientallen jaren ervaring in de autosport. De daar opgedane kennis leidde tot verdere verbetering van de aerodynamica, de ophanging en de aandrijflijn van de Nissan GT-R. Hierdoor ontstond een uitgebalanceerde supersportauto die zich zowel op het circuit als op de openbare weg thuis voelt.

Nissan GT-R

Carlos Ghosn, Nissans CEO, zegt over de snelste Nissan GT-R ooit: "Met een tijd van 7:08:679 op de Nordschleife van de Nürburgring heeft de Nissan GT-R Nismo het ronderecord voor serieproductieauto's. Dit is de maatstaf voor high-performance auto's".

Nismo paste zijn kennis en ervaring, vergaard tijdens races als de 24-uursrace van de Nürburgring, toe op de 3,8-liter V6-motor VR38DETT. Het tilde het motorvermogen en het koppel naar een nog hoger niveau. Het resultaat: 411 kW en 652 Nm ten opzichte van de 404 kW en de 632 Nm van de reguliere Nissan GT-R. Twee turbo's met grote capaciteit, zoals die in de GT3-racerij worden toegepast, zorgen voor aanvoer van extra lucht naar de verbrandingsruimten. Bovendien monteerde Nismo een andere brandstofpomp en individuele ontsteking per cilinder om de verbranding te optimaliseren.

De veren en de Bilstein Damptronic-dempers dragen bij aan de grip en wegligging onder extreme omstandigheden. De bestuurder kan kiezen uit drie standen: Comfort, Normal en R, waarbij de laatste stand specifiek voor circuitgebruik is.

Nissan GT-R

Dunlop ontwikkelde de banden voor de Nismo GT-R. De voorbanden hebben de maat 255/40 ZRF20 en achter zijn 285/35 ZRF20-banden gemonteerd. Speciaal ontwikkelde reactiestangen in de dubbele wishbone-ophanging vóór zorgen voor een optimale geometrie. Dit maximaliseert de stabiliteit in rechte lijn én in bochten. Verder zijn sterkere bouten gebruikt om de stijfheid van de ophanging te verhogen. Om overhellen in bochten te minimaliseren, voorziet Nismo de GT-R Nismo van een 17,3 mm dikke stabilisatorstang aan de achterzijde. Uit het oogpunt van gewichtsbesparing is deze hol.

Door toepassing van lijmverbindingen en puntlassen is ook de stijfheid van de carrosserie verhoogd.

Voor betere aerodynamica en meer downforce ontwikkelde Nismo een bodykit die de wegligging verbetert en de auto een krachtige uitstraling geeft. De kit omvat onder meer een bredere voorbumper, een vlakke bodem en een achterspoiler van koolstofvezel. Dit genereert 100 kg meer downforce bij 300 km/uur. De bredere voorbumper en de langere, spits toelopende achterbumper zorgen dat de luchtweerstand slechts 0,26 Cd bedraagt.  Bovendien is het zwaartepunt verlaagd.

Nissan GT-R

Er is keuze uit vijf kleuren. Behalve Brilliant White Pearl, Meteor Flake Pearl Black, Ultimate Metallic Silver en Vibrant Red is er ook de kleur Dark Matte Grey, die speciaal aan de Nissan GT-R Nismo is voorbehouden.

De vormgeving van de zwarte zesspaakswielen is geïnspireerd op de wielen van de Nissan GT-R die deelneemt aan de races in de GT500- en de Super GT-klasse.

De Recaro-stoelen met koolstofvezel achterzijde geven de bestuurder de ideale zit- en stuurpositie. Het met Alcantara® beklede stuurwiel biedt perfecte grip. Het instrumentarium heeft een koolstofvezel-look en de wijzerplaat van de toerenteller is rood. De tellerkap is eveneens bekleed met Alcantara. De stoelen, de middenconsole, de deuren en het stuur zijn allemaal afgewerkt met rode stiksels.

Nissan GT-R

Nismo staat voor Nissan Motorsports en is het performance-merk van Nissan. 'Innovation that excites' is een van de kernwaarden voor Nismo. Het merk biedt high-performance producten voor gebruik op de openbare weg. De inspiratie voor producten om de aerodynamica, de wegligging en het weggedrag verder te verbeteren, put Nismo uit de autosport.

Nismo neemt deel aan races in de hoogste klassen, zoals de Japanse Super GT Series en het World Endurance Championship (WEC). Ook levert het merk motoren aan teams die deelnemen aan de 24-uursrace van Le Mans en de European Le Mans Series (ELMS). De Nissan GT-R won in zowel 2011 als 2012 de titel in het Super GT Championship.