11 september 2002
 

UltraVision Xenon

Xenonverlichting voor iedere auto bij Target Automotive

Autozine
11 september 2002 | Tot voor kort was xenonverlichting alleen leverbaar op de meest luxe auto's. Target Automotive brengt hier verandering in door de lancering van UltraVision xenon conversiesets.
Info

In circa twee uur is elke auto, oud of nieuw, volgens de makers van deze ombouwset uitgerust met xenonverlichting. De lichtopbrengst van Target UltraVision is tot vier maal hoger dan halogeen verlichting, dat in 95% van de auto's wordt toegepast. Voor vrijwel alle typen halogeenlampen bestaat een UltraVision conversieset. Iedere set bestaat uit twee xenonlampen, twee transformators en twee ontstekers. Er wordt gebruik gemaakt van de bestaande koplampunit en de xenonlampen passen in de originele halogeen fittingen. Mede hierdoor is de montage volgens de fabrikant van deze ombouwset zeer eenvoudig. Maarten Schepens van Target Automotive, Europees distributeur van Target UltraVision xenonverlichting: "De lichtopbrengst en lichtkleur van Target UltraVision bieden in het donker en in de schemer de helderheid van daglicht. Hierdoor wordt autorijden minder vermoeiend, comfortabeler en vooral veiliger. Dankzij Target UltraVision kan vrijwel iedere automobilist beschikken over de laatste verlichtings-technologie."

De xenonlampen werken op basis van gasontlading. De ontsteker brengt kortstondig een hoog voltage naar de lamp om het gas te doen ontbranden. Daarna zorgt de transformator voor een lagere constante voedingsstroom. Omdat de xenonlamp minder warmte ontwikkelt en niet met een gloeispiraal werkt, is de levensduur van een xenonlamp zes tot tien maal langer dan van een halogeenlamp. Bij de ontwikkeling van Target UltraVision is rekening gehouden met de brandpuntafstand van de lamp in de oorspronkelijke reflector. Het lichtbeeld van de koplamp blijft hetzelfde, omdat het brandpunt van de xenonlampen hetzelfde is als dat van de oorspronkelijke halogeenlampen.

Auto's die af-fabriek met xenonverlichting geleverd worden, dienen te zijn uitgerust met automatische niveauregeling en een wiswasinstallatie voor de koplampen. Voor UltraVision conversiesets geldt dit niet, omdat deze later gemonteerd worden. De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft te kennen gegeven dat bij de APK-keuring alleen gelet wordt op het lichtbeeld. Dit lichtbeeld verandert na het ombouwen niet! Hierdoor is het tevens mogelijk geworden om ook nieuwe auto's met Target UltraVision uit te rusten.

XLLease
Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021