14 april 2011
 

Vredestein

Vredestein meet tijdens rijden profieldiepte

Autozine
14 april 2011 | Vredestein heeft op het fabrieksterrein in Enschede een hypermodern profieldiepte meetstation onthuld. Deze unit is geplaatst om bezoekers bewust te maken van het belang van de juiste profieldiepte, die niet alleen cruciaal is voor de veiligheid maar ook voor het milieu. Het plaatsen van de unit past geheel in het beeld van de ISO milieucertificering 14001 van Apollo Vredestein. In dit kader plaatste de organisatie in 2008 ook al een bandenspanningstation.
Info

Het spreekt voor zich dat een band met te weinig profiel, met name op natte en besneeuwde wegen, voor gevaarlijke situaties kan zorgen. De wetgeving in Nederland vereist een minimale profieldiepte van 1,6 mm, voor winterbanden geldt dat bij minder dan 4 mm de typische winterbandeneigenschappen sterk verminderen.

Voor een onregelmatig versleten band geldt hetzelfde. Daarom is het van groot belang dat profieldiepte en bandenspanning regelmatig worden gecontroleerd. Bij een te lage bandenspanning wordt de auto minder stabiel, kan een band oververhit raken en/of onregelmatig slijten. De band kan daardoor onherstelbaar beschadigd raken, waardoor onveilige situaties kunnen optreden. Door het rijden op onregelmatig versleten banden treedt bovendien extra geluidsproductie op.

Het laser profieldiepte meetstation is ontwikkeld door Procontour voor toepassingen van politie en grote wagenparken. De profieldiepte wordt gemeten met behulp van een laserstraal, zodra een auto over een rooster met meetinstrumenten in het wegdek rijdt. Het systeem kan 35000 metingen per minuut doen en daardoor correct meten tot een snelheid van 120 km/u.

Het systeem is voorzien van een sensor en een compressor, die er voor zorgen dat bij het naderen van een auto het rooster wordt schoon geblazen en de laserstraal de meting kan doen. Op een matrix bord wordt vervolgens de profieldiepte weergegeven van de band met het minste profiel. Vredestein wil op termijn het systeem ook inzetten bij business partners, bij grote evenementen of op locaties waar veel auto's komen. Dit om de automobilist te attenderen en zijn veiligheid te verbeteren.

Dutchlease
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
Morgan schetst nieuwe driewielerMorgan schetst nieuwe driewieler
3 december 2021
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021