27 januari 2005
 

RDW

Voertuiggegevens vrij opvraagbaar via Internet

Autozine
27 januari 2005 | Sinds 28 januari kan iedereen via de website van de RDW voertuiggegevens uit het voertuigregister opvragen. Na het intypen van het kenteken verschijnen gegevens als voertuigsoort, merk, kleur, brandstofsoort en aantal cilinders, maar ook de datum van de eerste toelating en de eerste tenaamstelling. In totaal kunnen de gegevens van zo'n elf miljoen voertuigen online worden opgevraagd.
AutoCoach
Info

Bij particulieren in Nederland is veel vraag naar deze voertuiginformatie. Tot nu toe konden particulieren deze gegevens alleen telefonisch bij de RDW opvragen. Van de 850.000 telefonische informatieverzoeken die de RDW jaarlijks krijgt, betreft 15 procent voertuiggegevens.

Sinds december 2003 is het mogelijk om de APK-datum van een auto vanaf de homepage van de RDW-site op te vragen. Deze informatie is inmiddels ongeveer 800.000 keer opgevraagd. Dat is een forse toename ten opzichte van het aantal telefonische verzoeken. Overigens geeft de aangeboden informatie op geen enkele wijze inzicht in wie de eigenaar van het voertuig is. Omdat de gegevens zijn bestemd voor kleinschalig gebruik door particulieren is het aantal bevragingen per dag beperkt en moet voor elke bevraging opnieuw een kenteken worden ingetoetst.

Deze nieuwe digitale dienst van de RDW is onderdeel van een breder RDW-programma om meer via internet te communiceren. De mogelijkheid om naast de telefoon ook via het internet de gegevens op te kunnen vragen, levert fikse voordelen. De informatie is sneller, goedkoper en bovendien 7 dagen per week 24 uur beschikbaar. Deze benadering past volledig binnen het beleid van het kabinet om via het programma 'Andere Overheid' de dienstverlening aan burgers gemakkelijker te maken.

IkWilVanMijnAutoAf
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021
Toyota introduceert Corolla CrossToyota introduceert Corolla Cross
2 december 2021
Lexus onthult ROV ConceptLexus onthult ROV Concept
2 december 2021
Kia maakt prijs Sportage 2022 bekendKia maakt prijs Sportage 2022 bekend
2 december 2021