17 maart 2011
 

Trabant

Trabant Club Nederland viert 15 jarig bestaan

Autozine
17 maart 2011 | "Waarom we vijftien jaar geleden de Trabant Club Nederland hebben opgericht? Omdat wij vonden dat de Trabant een eigen club verdiende", zegt Barent Boom, één van de drie oprichters en toenmalig voorzitter van deze stichting. Op zondag 10 april viert de Trabant Club Nederland (TCN) met haar leden en de Duitse Ambassade het vijftien jarig bestaan in de omgeving van Amersfoort.

De club groeide in het eerste jaar van haar bestaan naar 60 leden en kent er anno 2011 bijna 200. Het zijn allemaal liefhebbers van deze kunststof auto, die in het Westen het symbool van het onvermogen van socialistische landen om goedkope en goede consumptiegoederen te produceren werd. Voor de leden van de Trabant Club Nederland is het een heuse makker, vernoemd naar de eerste Russische Spoetnik die in 1958 werd gelanceerd en ook wel 'Erdtrabant' werd genoemd.

De drie oprichters hebben allemaal een eigen verhaal over hun kennismaking van de auto van duroplast. Marcel de Ruijter viel voor de Trabant tijdens zijn bezoeken aan Polen. Barent Boom studeerde medicijnen in Duitsland en liep stage in München toen de Muur viel. In Glauchau kocht hij destijds zijn eerste Trabant, samen met een verpleegster uit het ziekenhuis waar hij in opleiding was. Zij reed en Barent was de trotse eigenaar van de himmelblaue combi! Mel van Ommen Kloeke raakte op een andere manier besmet. Door een vriend. Deze had een aanhanger bij zich, waarop een Trabant stond. Het was een cadeau voor zijn tienjarige zoon.

Het toenmalige bestuur van de Trabant Club Nederland organiseerde evenementen en bracht een eigen krant uit. Ook werd er veel gezamenlijk gesleuteld aan de wagentjes. Van Ommen Kloeke verslond boeken en folders en Boom reed elke maand naar voormalig Oost Duitsland om kennis op te doen en sloperijen af te rijden. "Door veel zelf te slopen, krijg je nog meer inzicht", zegt hij. De Trabant Club Nederland groeide snel, mede door deelname aan de Oldtimerbeurs in de Brabanthallen.

Na vijftien jaar is de Trabant Club Nederland nog steeds springlevend en dat wil men laten zien ook. Op zondag 10 april verzamelen de leden van de TCN om 10.30 uur in restaurant De Roskam in Achterveld. Om herinneringen op te halen, maar ook om een korte tocht in een bonte stoet te rijden. Om 14.00 uur zijn zij weer terug en wordt er geluisterd naar het verhaal van Constantin Zelenty, attaché van de Duitse Ambassade in Den Haag. Zelenty maakt na de lunch bekend welke Trabant uit de stoet hij het mooiste vindt. De eigenaar wint een vakantie voor een week voor vier personen in een vakantiehuis in Tsjechië van Vakantiehuizen-Reuzengebergte.nl.

Belangstellenden zijn van harte welkom na 14.00 uur bij restaurant De Roskam aan de Hessenweg 212 in Achterveld (bij Amersfoort). Zij kunnen de auto's bekijken op het parkeerterrein en wellicht zelf even achter het stuur kruipen. De leden van de TCN vertellen er enthousiast over hun vehikel. Ook is het mogelijk om naar het verhaal van de attaché Zelenty te luisteren.

XLLease
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021
Toyota introduceert Corolla CrossToyota introduceert Corolla Cross
2 december 2021
Lexus onthult ROV ConceptLexus onthult ROV Concept
2 december 2021
Kia maakt prijs Sportage 2022 bekendKia maakt prijs Sportage 2022 bekend
2 december 2021
 

Info