26 juli 2007
 

Twente One

Solar Team Twente klaar voor zonnerace Australie

Autozine
26 juli 2007 | De zonnewagen van het Solar Team Twente, de Twente One, is vanochtend op spectaculaire wijze onthuld in Enschede. Het Twentse team gaat op 21 oktober met de Twente One de strijd aan tijdens de Panasonic World Solar Challenge in Australiƫ.
AutoCoach
Info

Na maanden van ontwerpen, productie en testen is het zo ver. De zonneauto is klaar voor de race. Een jaar lang hebben zestien studenten van de Saxion Hogescholen en de Universiteit Twente samen met het bedrijfsleven hard gewerkt en nu is eindelijk het moment gekomen dat de is zonneauto onthuld. Het doel van het ambitieuze team is het behalen van een podiumplaats. Door een tweetal toegepaste technieken zorgt alleen al de innovativiteit van de zonneauto voor een enorm onderscheid ten opzichte van de overige deelnemers.

"We hebben inderdaad gekozen voor een bijzonder ontwerp", vertelt Timo Spijkerboer, teamleider van het Solar Team Twente. "Onze zonneauto is totaal anders dan de overige zonneauto's. Hiermee nemen we een risico, maar laten we ook zien dat we niet bang zijn om een stap vooruit te maken. Er wordt gebruik gemaakt van een kantelend zonnepaneel. Speciale lenzen concentreren het zonlicht op het beperkt beschikbare oppervlak zonnecellen. Op deze laatste techniek is zelfs patent aangevraagd. Ruim veertig teams uit meer dan twintig verschillende landen zullen deelnemen aan de race. We kijken uit naar oktober, de race tussen onze innovatieve wagen en de conventionele zonneauto's van de andere teams belooft heel wat!

Eind oktober bestaat de World Solar Challenge twintig jaar en vindt de negende editie van de race plaats. De reglementen van de race zijn ten opzichte van voorgaande edities ingrijpend gewijzigd. De zonneauto's zullen meer eigenschappen van een gebruiksauto hebben. Zo moet de bestuurder rechtop zitten, is er een maximaal oppervlak van 6m aan zonnecellen en moet de auto beschikken over koplampen, een stuurwiel en een claxon.

De World Solar Challenge is een wedstrijd van Noord naar Zuid-Australië over ruim 3.000 kilometer voor auto's die uitsluitend rijden op zonne-energie. De race legt een basis voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het wedstrijdelement is belangrijk, maar zeker ook de innovatieve concepten van de zonneauto's. Het Solar Team Twente zal dit jaar, na in 2005 als beste nieuwkomer te zijn geeindigd, voor de tweede maal deelnemen aan de race.

Wittebrug
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
Morgan schetst nieuwe driewielerMorgan schetst nieuwe driewieler
3 december 2021
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021