28 april 2003
 

ASN Tracking & Tracing

Satelliet-volgsysteem bij ASN

Autozine
28 april 2003 | De beveiliging van voertuigen gaat steeds verder. Een alarmsysteem alleen volstaat soms niet meer om bestand te zijn tegen de huidige diefstalpraktijken, zoals het stelen van autosleutels uit huis. Het satelliet-voertuigvolgsysteem van ASN Tracking&Tracing is dan een mogelijke remedie. Het uiteindelijke doel van deze beveiliging is het terughalen van de auto, ook al bevindt die zich inmiddels in het buitenland.
Info

Nederlandse verzekeringsmaatschappijen vragen aan autobezitters om anti-diefstalmaatregelen te treffen. Dit wordt vertaald in beveiligingsklassen, gereguleerd door de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). De voertuigvolgsystemen, als hoogste graad van beveiliging, ressorteren onder klasse 4 en 5; daarin is het ASN Tracking&Tracing systeem inmiddels SCM goedgekeurd. Voor de autobezitter betekent deze beveiliging in de praktijk dat in de auto een kastje wordt geinstalleerd. Deze compacte unit is voorzien van geintegreerde ontvangers voor GPS en gsm. Met deze inbouw is het technische aspect voltooid. Maar pas wanneer de totale bijbehorende dienstverleningen zoals de abonnementen voor gsm en meldkamer zijn geactiveerd, is het voertuigvolgsysteem compleet. Dan kan de auto worden gevolgd via GPS satellieten en vindt communicatie tussen auto en meldkamer plaats via de gsm-netwerken. Als meldkamer voor de ASN Tracking&Tracing voertuigvolgsystemen is Alert Services operationeel, een officieel goedgekeurde Particuliere Alarmcentrale (PAC) die 24 uur per dag de voertuigen kan volgen. Via het GuardOne netwerk heeft Alert Services tentakels in heel Europa, zodat een gestolen auto kan worden opgespoord. Voor de gsm-verbinding werkt ASN Tracking&Tracing samen met service provider Debitel. Via het Vodafone netwerk wordt een gsm-abonnement op maat samengesteld.

Op het moment dat in de meldkamer wordt ontdekt dat een auto is gestolen, door een melding van het auto-alarm via de gsm-communicatie, treedt een vooraf afgesproken proces van handelingen in werking. Op de computerschermen van de meldkamer wordt, dankzij de GPS-satellieten die rond de aarde zweven, tot op vijf meter nauwkeurig duidelijk waar op de wereld de auto zich bevindt. Wordt de gestolen auto bijvoorbeeld in Oost-Europa gelokaliseerd, dan wordt de GuardOne vertegenwoordiging aldaar geactiveerd om de auto veilig te stellen. Het ASN Tracking&Tracing voertuigvolgsysteem is niet alleen bedoeld voor Porsches, Ferrari's of andere personenauto's, maar ook voor bedrijfsvoertuigen en werktuigmaterieel.

XLLease
Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021