23 december 2015
 

Rinspeed Etos

Rinspeed toont Etos

Autozine
23 december 2015 | Tijdens 's wereld grootste consumentenelektronica beurs CES in Las Vegas wordt in januari 2016 het concept van de zelfrijdende sportauto Etos gepresenteerd. Creatieve denktank en mobiliteitslab voor de autoindustrie Rinspeed heeft met tal van innoverende bedrijven uit verschillende branches samengewerkt om tot de Etos te komen. Eén van die bedrijven is chemieconcern Stahl uit Waalwijk, dat met baanbrekende oplossingen, zoals glow-in-the-dark technologie, een bijdrage levert aan de auto van de toekomst.
AutoCoach
Info

Rinspeed is een Zwitsers bedrijf dat al 36 jaar visionaire mobiliteitsconcepten lanceert en zo OEMs in de autobranche weet te inspireren. De Eshtos is de 22e concept auto van Rinspeed. De auto is voor het eerst te zien tijdens CES 2016 in Las Vegas (6-9 januari) bij het Harman Event in de Muse Hall bij het Hard Rock Café. Van 3-13 maart 2016 zal de conceptcar ook nog te bewonderen zijn op de Geneva Motor Show in Zwitserland.

Na de James Bond-achtige onderwaterauto van enkele jaren geleden (de Rinspeed sQuba) komt de innovatieve Zwitserse autofabrikant Rinspeed tijdens CES in Las Vegas met de concept auto van de toekomst. De zelfrijdende sportauto is uitgerust met de laatste hightech snufjes. Het Nederlandse chemieconcern Stahl uit Waalwijk doet bij de baanbrekende wagen een duit in het zakje met enkele van hun meest vooruitstrevende oplossingen zoals glow-in-the-dark technologie, Stahl EasyWhite Tan en Polymatte.

“De autoindustrie zal het komende decennium een revolutie ondergaan die de sector niet heeft meegemaakt sinds de uitvinding van de auto zelf, nu meer dan een eeuw geleden. Het interieur zal in de toekomst de belangrijkste onderscheidende factor voor de grote automerken worden”, aldus autowetenschapper prof. dr. Ferdinand Dudenhöffer.

Het Waalwijkse chemieconcern Stahl heeft aan de Eshtos auto bijgedragen met unieke glow-in-the-dark voor autointerieurs. Hierdoor lichten bijvoorbeeld de stoelbekleding, het stuur, dashboard en ook het deurpaneel op wanneer men in het donker rijdt. Daarnaast is gebruik gemaakt van leer dat is gelooid met Stahl EasyWhite Tan, een duurzame manier van looien waarbij geen metalen worden gebruikt en bijdraagt aan een besparing van water-, energie- en chemicaliëngebruik.

De toplaag van het interieur van de Rinspeed Etos is afgewerkt met Stahl's PolyMatte, een technologie waarbij biobased grondstoffen zijn gebruikt. De finish met PolyMatte zorgt voor een matte toplaag die prettig aanvoelt en een luxe uitstraling geeft. Om het interieur van de  Etos te beschermen tegen vlekken en beschadigingen is er gebruikt gemaakt van Stay Clean van Stahl.

XLLease
Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021