2 maart 2020
 

Battista Anniversario

Pininfarina onthult Battista Anniversario

Autozine
2 maart 2020 | Automobili Pininfarina geeft met de Battista Anniversario invulling aan een nieuwe en volledig elektrische hyper-GT. De Battista Anniversario viert 90 jaar Battista 'Pinin' Farina als ontwerphuis tevens carrosseriebouwer. Bovendien is het model de krachtigste sportwagen die ooit in Italië is ontworpen en gebouwd. Er worden er slechts vijf gemaakt, elk met een prijs van € 2,6 miljoen, waardoor de Battista Anniversario een van de meest exclusieve auto's ter wereld is.
Info

De Battista Anniversario biedt een extra niveau van dynamische mogelijkheden, is een op maat gemaakte en qua kleurstelling op het verleden geïnspireerde, jubileumuitvoering. Elk van de vijf Anniversario's is afgewerkt in een combinatie van drie kenmerkende kleuren: Bianco Sestriere, de nooit eerder geziene Grigio Antonelliano en de kenmerkende Iconica Blu van Automobili Pininfarina. Bekwame ambachtslieden in Cambiano hebben een aantal weken nodig om elke auto met de hand te spuiten, waarbij de afwerking laag voor laag en kleur voor kleur wordt opgebouwd. De carrosserie wordt drie keer gedemonteerd en opnieuw in elkaar gezet, zodat de biezen in de drie verschillende kleuren rechtstreeks en met de hand op de carrosserie kunnen worden geverfd.

De Battista Anniversario is uitgerust met het 'Furiosa'-pakket, nu beschikbaar voor elke Battista. Het pakket bestaat uit een aangepaste koolstofvezel splitter, zijpanelen en diffusor. Exclusief voor de Anniversario zijn deze delen afgewerkt in twee kleuren: een combinatie van zichtbaar koolstof en koolstof in Iconica Blu met strepen in Bianco Sestriere. Naast de exclusieve kleurstelling zijn een op maat gemaakte achtervleugel, aerodynamische flappen en andere op maat gemaakte details uniek voor de Battista Anniversario. De aerodynamische verbeteringen uit het Furiosa-pakket leveren een verhoogde downforce en grotere stabiliteit bij hogere bochtsnelheden en een betere dynamische balans.

De rijdynamiek van de Anniversario wordt verder aangescherpt door vermindering van het onafgeveerde gewicht met bijna 10 kg dankzij nieuwe, gesmede aluminium wielen met centrale wielmoer. De achterwielen meten nu 21-inch. De speciale banden met de nieuwe wielen zorgen voor een topsnelheid van 350 km/h. De 'Impulso'-wielen zijn als optie leverbaar voor de Battista.

Verdere maatwerkopties zijn de unieke stoelen van de Anniversario, afgewerkt in duurzaam vervaardigd zwart leer en zwart Alcantara. Bovendien is de limited-edition hypercar voorzien van een gegraveerde plaat op het chassis, gesigneerde koplampen, 'Anniversario'-aanduiding op de zijvleugels, zwart geanodiseerde deurpanelen met een eerbetoon aan de oprichting van Carrozzeria Pinin Farina in 1930, 'Pininfarina 90'-logo's , en een speciaal gegraveerde plaatje tussen de stoelen.

De Anniversario deelt zijn techniek met de Battista. De koolstofvezel monocoque en carrosserie vormen de sterke ruggengraat van de hyper GT. Hij wordt aangedreven door vier elektromotoren goed voor 1.900 pk en een koppel van 2.300 Nm. De krachten worden verdeeld over de vier wielen door een geavanceerd torque vectoring-systeem. Dit levert prestaties die vooralsnog onbereikbaar zijn in elke legale sportwagen met verbrandingsmotor. De auto is sneller dan een huidige Formule 1 auto en sprint in ongeveer twee seconden van 0 naar 100 km/h. De acceleratie van 0 naar 300 km/h kost minder dan 12 seconden. Deze prestaties worden bereikt samen met een emissievrije actieradius van meer dan 500 km, dankzij de 120 kWh-accu die laag in de auto, in een sterk T-vormig koolstof frame is gemonteerd.

De Battista Anniversario wordt onthuld, terwijl de dynamische testfase van de Battista plaatsvindt met nu al indrukwekkende resultaten: prototypen van de aandrijflijn behalen nu al 80% van hun prestaties, met verdere tests gepland door de legendarische coureur Nick Heidfeld, nu testrijder van Automobili Pininfarina.

In de zomer van 2020 krijgt een zeer beperkt aantal potentiële klanten de mogelijkheid om de prestaties van de Battista te ervaren tijdens speciale rijevenementen die over de hele wereld worden gehouden. In totaal zullen niet meer dan 150 Battista-hypercars, waaronder vijf Battista's Anniversario, met de hand worden vervaardigd in Italië. De eerste auto's zullen naar verwachting eind 2020 aan de eerste klanten worden geleverd.

XLLease
Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021