20 maart 2018
 

PAL-V Liberty

PAL-V demonstreert vliegende auto

Autozine
20 maart 2018 | De eerste vliegende auto uit Nederland is komende zaterdag te bewonderen in The Wall in Utrecht, langs rijksweg A2. De PAL-V Liberty beleefde slechts twee weken geleden zijn wereldprimeur op de Autosalon van Genève 2018 en keert nu al terug naar het land waar hij is ontworpen en geproduceerd. Om het feestelijke karakter van de Nederlandse première van de PAL-V te onderstrepen, geeft The Wall drie unieke vluchten in de vliegende auto weg. Deze vluchten zullen worden uitgevoerd vanaf Breda International Airport. Iedereen die op 24 maart bij de Event Area van The Wall een flyer invult, maakt kans op de rondvlucht in de opmerkelijke auto.
Info

Al jaren is het de heilige graal waar het gaat om mobiliteit: een auto die niet alleen kan rijden, maar waarmee men zich ook door de lucht kan verplaatsen. De Nederlander Robert Dingemanse startte in 2007 met de ontwikkeling van de PAL-V, dat staat voor Personal Air Land Vehicle. Hij was de eerste die definitief wist af te rekenen met de hindernissen die een dergelijk project oplevert, zoals enerzijds de lichtheid om te kunnen vliegen en anderzijds de stevigheid van een volwaardige auto, de actieradius en de 'ombouwtijd'.

Na tien jaar voorbereiding is het definitieve ontwerp, de PAL-V Liberty Pioneer, klaar om in de verkoop te gaan. Het rijdende vliegtuig is nu klaar voor productie, het wachten is alleen nog op certificering door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Het vervoermiddel wordt in een oplage van 90 stuks gebouwd en gaat €499.000 kosten. Daarvoor krijgt de chauffeur/piloot een tweepersoons voer- en vliegtuig ter grootte van een Volkswagen Golf dat op de weg 160 km/u kan halen en in de lucht 180 km/u. Het ombouwen van auto naar vliegtuig duurt ongeveer vijf minuten. Voor het besturen van de PAL-V is een regulier rijbewijs B nodig, om het toestel te vliegen dient de piloot over een vliegbrevet te beschikken. De eerste geïnteresseerden hebben zich al gemeld.

Opel onthult nieuwe Astra Sports TourerOpel onthult nieuwe Astra Sports Tourer
1 december 2021
Skoda KAROQ aangepast voor 2022Skoda KAROQ aangepast voor 2022
30 november 2021
Opel introduceert Private Lease FlexOpel introduceert Private Lease Flex
29 november 2021
Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022
29 november 2021