8 september 2010
 

London to Brighton

London Brighton race start in Louwman Museum

Autozine
8 september 2010 | De aftrap van de historische London to Brighton Veteran Car Run vond vanochtend bij uitzondering plaats buiten Londen. De organisatie had zijn intrek genomen in het pas geopende Louwman Museum in Den Haag om deze klassieke rally te midden van de internationaal befaamde autocollectie te starten. Minister President Jan Peter Balkenende kwam langs om het evenement een goede start te wensen. Samen met de initiatiefnemer van het Louwman Museum, E.V.N. Louwman, maakte hij aansluitend een ritje in een Benz 3.5HP uit 1899.
AutoCoach

De London to Brighton Veteran Car Run is het oudste auto rally evenement ter wereld. De eerste rit, die tegenwoordig niet langer gaat om snelheid maar om aankomen, vond plaats in 1896 en heeft sindsdien vrijwel elk jaar plaatsgevonden. Om mee te mogen doen, moet de inschrijver deelnemen met een auto die vóór 1905 werd gebouwd. Afgelopen jaar deden 484 equipes aan dit historische event mee. De deelnemers komen letterlijk van over de hele wereld.

De London to Brighton Veteran Car Run vindt traditioneel plaats op de eerste zondag in november. Bij zonsopgang vertrekken de deelnemers uit Hyde Park in hartje Londen richting de kustwering van Brighton; een afstand van bijna 90 kilometer.

Snelheid is van ondergeschikt belang. Sterker: de equipe die sneller rijdt dan 20 mph gemiddeld wordt van de finishlijst geschrapt. De chauffeurs willen dan ook vooral meedoen én uitrijden; en dat is met eeuwenoude auto's in de herfst niet zelden nog een hele prestatie.

De eerste London to Brighton vond in 1896 plaats om te vieren dat de Britse regering een voor automobilisten draconische wet had afgeschaft. In de oude wet stond namelijk dat auto's buiten de stad niet sneller mochten rijden dan 4 mph (6 km/h) en in de stad slechts 2 mph (3 km/h). Bovendien was een escorte vereist die (getooid met een grote rode vlag) 20 yards voor de auto uitliep om iedereen te waarschuwen voor de naderende auto. De London to Brighton Veteran Car Run wordt dan ook wel de Red Flag Car Run genoemd.

Wittebrug
5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia
8 december 2021
Citroën Berlingo bestaat 25 jaarCitroën Berlingo bestaat 25 jaar
7 december 2021
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
 

Info