12 februari 2009
 

Trabant

Kunsthal Rotterdam brengt Ode aan de Trabant

Autozine
12 februari 2009 | In de Sachsenring autofabriek in Zwickau rolde in de lente van 1991 de allerlaatste Trabant van de transportband. Daarmee kwam, een half jaar na de hereniging van Duitsland, een einde aan de productie van een van de laatst overgebleven symbolen van de Koude Oorlog. Twintig jaar na de val van de Berlijnse muur brengt de Kunsthal Rotterdam met een fototentoonstelling een ode aan deze 'legende op wielen' en blikt met weemoed terug op de glorietijd van het compacte autootje. De zwart-wit foto's laten de productie van de allerlaatste Trabant zien, zoals Martin Roemers dat in 1991 in beeld bracht tijdens zijn bezoek aan de fabriek in Zwickau.
AutoCoach

In de DDR is tussen 1957 en 1989 één op de twee auto's een Trabant. De besteltijd van deze auto is, als de vraag ernaar piekt, twaalf tot veertien jaar. De 11.300 arbeiders van de Sachsenring autofabriek produceren in ploegendienst 576 auto's per dag. Ze voldoen daarmee slechts aan de helft van de vraag die vanwege technische innovatie in de autofabriek, waar een deel van de productie handmatig verloopt, ver achterblijft. In de vierendertig jaar dat de auto in productie is, worden desondanks drie miljoen exemplaren gemaakt.

De Trabant groeit uit tot hét symbool van voormalig Oost-Duitsland en is één van de belangrijkste exportproducten van het land. Waar de Trabant aanvankelijk modern is, kan de auto in de daaropvolgende decennia niet wedijveren met de autotechniek van het westen. In al haar jaren van productie wordt de Trabant technisch nauwelijks verbeterd en blijft haar uiterlijk nagenoeg ongewijzigd.

Roemers foto's laten het productieproces van de allerlaatste Trabant in sobere zwart-wit foto's zien; er wordt gelast, er worden deuren gemonteerd en een bumper gepoetst. Het lijkt op een dag als alle andere. Een man leest zijn krant naast de transportband, op de voorpagina prijkt een reclame van het automerk Mercedes dat sinds de eenwording van Duitsland voor het eerst ook in het oosten te koop is. In de typisch Oost-Duitse kantine wordt geluncht.

Twee vrouwen duwen een volledig gemonteerde witte Trabant de garage uit. Ze merken de fotograaf niet op. De fabrieksarbeiders die Roemers van dichtbij portretteert, leggen daarentegen hun werk stil en nemen de tijd voor de fotograaf. Een vrouw met gebloemde schort laat haar boor even rusten, net als de lasser die met zijn gereedschap in de hand de lens in kijkt. Beiden kijken gelaten. Hun werk zit erop.

Martin Roemers is freelance fotograaf. Zijn foto's worden wereldwijd gepubliceerd in o.a. The International Herald Tribune, The Guardian en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het is de tweede keer dat de Kunsthal een fotoserie van Roemers tentoonstelt. In 2007 was de tentoonstelling 'De Eindeloze Oorlog' te zien met portretten van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.

XLLease
Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021
 

Info