2 juli 2010
 

Louwman Museum

Koningin opent Louwman Museum

Autozine
2 juli 2010 | Hare Majesteit de Koningin Beatrix heeft het nieuwe Louwman Museum in Den Haag geopend. Vanaf zaterdag 3 juli kan één van 's werelds grootste en meest geroemde collecties historische automobielen door het publiek worden bewonderd. In het door de Amerikaanse architect Michael Graves ontworpen museumgebouw zijn niet alleen ruim 230 historische automobielen te zien, maar wordt ook de grootste collectie automobiele kunst ter wereld tentoongesteld.

Het museum omvat de door experts als uniek omschreven particuliere collectie van de Nederlandse auto-importeur Evert Louwman. Het museum wil een zo helder en boeiend mogelijk beeld te geven van de ontwikkeling van de automobiel sinds 1886 (toen de eerste auto werd gebouwd). Er zijn zowel pionierauto's uit het einde van de negentiende eeuw te vinden als raceauto's, sportwagens en luxe limousines.

In het Louwman Museum verkeren vrijwel alle, voertuigen in hun oorspronkelijke en vaak ongerestaureerde staat. Sprekend voorbeeld is de op één na oudste auto ter wereld: een De Dion Bouton & Trépardoux uit 1887 waarop nog de oorspronkelijke gebruikssporen te zien zijn. Maar ook zijn de contrasten tussen de majestueuze luxe automobielen uit de jaren twintig en dertig en de eerste pogingen tot betaalbare gezinsauto's soms scherp, net als de verschillen tussen de Amerikaanse, Japanse en nationale Europese (auto)culturen.

Daarnaast omvat de collectie een breed spectrum aan onder meer bubble cars, steam cars, elektrische auto's en historische racers van onder meer legende Tazio Nuvolari. Vermeldenswaard zijn ook de excentrieke Swan Car uit 1910, een hybride Woods uit 1917, de Jaguar D-type 1957 Le Mans-winnaar en de originele Aston Martin DB5 van James Bond.

Uiteraard is ook het Nederlands erfgoed uitstekend vertegenwoordigd. Het Louwman Museum heeft de grootste collectie Spykers wereldwijd, maar toont ook de laatst overgebleven Eysink uit Amersfoort en een Daf 600 prototype uit 1957. Daarnaast omvat de collectie ook andere auto's met een Nederlandse historie, zoals de Ferrari van ZKH Prins Bernhard en de oranje race-Porsche van jonkheer Carel Godin de Beaufort.

In het museum zijn niet alleen automobielen te zien. Bijzonder is ook de collectie automobiele kunst, zoals schilderijen, sculpturen en affiches. Deze grootste collectie 'automotive art' ter wereld werd nog nooit eerder getoond aan het publiek en wordt tentoongesteld in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte.

Piet Louwman, de vader van de huidige eigenaar, begon in 1934 met de samenstelling van de collectie. De eerste auto was een Dodge uit 1914, die nog steeds een prominente plaats in de collectie heeft. In 1969 opende het museum in Leidschendam onder de naam Nationaal Automobiel Museum, maar verhuisde in 1981 naar Raamsdonksveer. Voor het nieuwe museum viel de keuze op Den Haag omdat het volgens de Louwman een representatieve omgeving is die recht doet aan de collectie.

Het museumgebouw telt drie etages en heeft ruim 10.000 m2 expositieruimte. Het is ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves. Landschapsarchitect Lodewijk Baljon ontwierp de inrichting van het park rondom het gebouw.

Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021
 

Info