13 augustus 2010
 

ING

ING voorspelt toename autoverkopen

Autozine
13 augustus 2010 | Na het historische slechte jaar 2009 is 2010 voor de autobranche een duidelijk beter jaar. Dat is onder meer te zien aan de sinds januari 2010 oplopende bestedingen van consumenten aan auto's. Uit CBS-cijfers blijkt dat die tot en met mei zijn toegenomen met circa 10%. RDW-autoverkoopcijfers beloven een voortzetting van deze lijn in de maanden juni en juli. Terwijl de Nederlandse consument andere grote aankopen uitstelde en er circa 3% minder aan besteedde dan in dezelfde periode vorig jaar, gaat dat niet op voor bestedingen aan auto's. Allerlei onzekerheden over de eigen situatie of over de economie die het volgens Nederlanders een weinig gunstige tijd maken voor grote aankopen, kunnen het omzetherstel van de autobranche tot nu toe niet smoren.
AutoCoach
Info

Duurzame consumptiegoederen kunnen worden ingedeeld in de categorieën kleding en textiel, lederwaren en schoeisel, woninginrichting, huishoudelijke apparaten en artikelen, voertuigen en een categorie overig.

De consument gaat vooral over tot de aankoop van zeer zuinige auto's (bovengrens van 110 gram CO2 per km voor benzine en 95 voor diesel). Hierover hoeven sinds januari 2010 noch wegenbelasting noch de aankoopbelasting BPM te worden betaald.

Drie zaken maken de groei mogelijk. Ten eerste de Nederlandse fiscus, die hierdoor aansluiting vindt bij Europees beleid en regelgeving. Ten tweede Europese regelgeving die voorschrijft dat in de periode 2012-2015 het aandeel nieuwe auto's met een uitstoot van maximaal 120 gram CO2 per kilometer moet toenemen van 65% naar 100%. Autofabrikanten die hier niet aan voldoen, worden hier voor vele euro's per auto per gram teveel voor beboet. Ten derde komen als gevolg hiervan op de Nederlandse markt steeds meer auto's beschikbaar die onder de genoemde grenzen blijven. De grootste onzekerheidsfactor voor de toekomst is het Nederlandse fiscale beleid ten aanzien van de zeer zuinige auto's.

XLLease
Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021