16 oktober 2007
 

Nuna 4

Extreme make over voor Nuon zonneauto

Autozine
16 oktober 2007 | De Nuna 4, de zonnewagen die het dit jaar zal opnemen tegen de rest van de wereld in de Panasonic World Solar Challenge in Australie, is geheel vernieuwd. De Nuna 4 is eigenhandig gebouwd door het Nuon Solar Team: elf studenten van de TU Delft. De verwachtingen zijn hooggespannen, tot nu toe is Nederland keer op keer winnaar van de race voor auto's op zonne-energie. De Nunas 1, 2 en 3 waren alle drie wereldwijd de snelste.
AutoCoach
Info

De internationale race van 3.010 km door Australië wordt voor de vierde keer gehouden. Het Nuon Solar Team is zich momenteel aan het voorbereiden in Darwin, waar op 21 oktober het startschot klinkt. Zoals bij elke wedstrijd zijn ook de supporters van essentieel belang. Daarom heeft Nuon een supportersactie in touw gezet. Op de website NuonSolarteam.nl kunnen fans een spandoek aanmaken om het team toe te juichen. De origineelste spandoektekst komt in de krant en in verschillende banners. De bedenker ervan wint de iPod Touch en maakt kans op de allernieuwste iMac.

Om ook dit jaar als eerste over de finish te komen, heeft de Nuna 4 een extreme make over gekregen. Het basisconcept is hetzelfde als de eerste drie Nuna's. Maar nu hebben de studenten lucht- en ruimtevaarttechnieken toegepast. Die maken de auto nog sterker en sneller. Ook waren de eisen voor deelneming strenger dan voorheen. Zo mag het zonnecellenoppervlakte niet meer dan 6 m2 beslaan en moet de bestuurder rechtop zitten. Kortom: de zonneauto lijkt hoe langer hoe meer op een gewone auto.

De studenten werken al sinds september 2006 aan het ontwerp en de bouw van Nuna4. De verscheidenheid in afkomst (van Nederland, België, de VS en Libanon, tot aan Curaçao) en de kennis uit verschillende studierichtingen van de teamleden (Elektrotechniek, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel Ontwerpen, Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek) zien ze als een van hun sterkste punten. "De combinatie van een sterk team, een prachtige zonnewagen en een uitgekiende strategie geven ons een uitstekende startpositie", aldus een trotse Stefan Roest, teamleider van het Nuon Solar Team.

Sinds 2001 is energiebedrijf Nuon hoofdsponsor van het Nuon Solar Team. Ook dit jaar koos Nuon om de makers van Nuna4 financieel te ondersteunen. Met de uitdagende en avontuurlijke wedstrijd waar het team aan deelneemt, wil het bedrijf de interesse in duurzame energie en innovatie stimuleren. De studenten van de TU Delft kunnen met hun zonnewagen demonstreren hoe ruim de toepassingen van zonne-energie zijn en hoe jonge mensen met ambitie een substantiele bijdrage leveren aan technische vernieuwing en een duurzame toekomst.

Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021