25 januari 2010
 

Bosch

Bosch Aerotwin wint ADAC-ruitenwissertest

Autozine
25 januari 2010 | De Aerotwin, de aƫrodynamische ruitenwisser van Bosch, is de winnaar van de meest recente ruitenwissertest van de Duitse automobielfederatie ADAC. De Aerotwin was de enige wisser die de quotering 'zeer goed' meekreeg. Naast vijf zogenaamde beugelvrije of flatbladewissers werden ook vijf conventionele wissers getest. Volgens ADAC allemaal van relevante en bekende merken.
Info

De wissers werden getest op een VW Golf IV, met bijzondere aandacht voor de wiskwaliteit in zomerse (+20°C) en winterse (-8°C) weersomstandigheden. Daarnaast werd de kwaliteit ook getest meteen na montage (nieuw), in een slijtagetest en bij kunstmatig zonlicht.

Het oordeel van de ADAC-testers was duidelijk: "de Bosch Aerotwin springt er in alle testonderdelen bovenuit, zowel bij positieve als negatieve temperaturen". Over het algemeen haalden de flatbadewissers betere resultaten dan de conventionele wissers. Toch behaalde ook de tweede Bosch-wisser in de test, de conventionele 'Twin', een mooi resultaat. De Twin Spoiler werd in de test tot beste gebogen wisser uitgeroepen en behaalde in de algemene eindrangschikking een derde plaats.

De Bosch Aerotwin kreeg niet enkel het label 'zeer goed' voor zijn wisresultaten, ook de lange levensduur werd in rekening genomen. Daarnaast droegen ook de snelle montage en de gemakkelijke bevestiging van de wisarm bij tot de hoge eindscore. De ADAC-testers bekritiseerden de vaak problematische installatie van de wissers op een auto en deden een oproep voor meer gebruiksvriendelijke en gestandaardiseerde bevestigingselementen tussen wisblad en wisarm. De multi-clip adapter voor Aerotwin beantwoordt aan deze vraag. Deze nieuwe adapter is reeds op de wisser gemonteerd en is geschikt voor het merendeel van de personenauto's op de Europese markt.

De Bosch Aerotwin realiseert zijn wisresultaten dankzij de unieke Evodium-bladveer, die de curve van de voorruit volgt. Deze bladveer garandeert een gelijkmatige aandrukkracht en bijgevolg een optimale wisdruk op elk punt van de ruit bereikbaar voor de Aerotwin. Door het aërodynamisch profiel wordt de wisser bij hogere snelheden niet opgetild en is er ook minder windruis.

Ook het rubberprofiel van de Bosch Aerotwin is volgens een speciale formule samengesteld. Het profiel bestaat uit drie delen: een flexibele rug voor geruisloos wissen, een haarfijne en slijtvaste wislip voor optimale reiniging en lange levensduur en een grafietcoating voor een lage wrijvingsweerstand. Door de combinatie van gelijkmatige krachtverdeling en slijtvast rubber gaat de Aerotwin beduidend langer mee.

5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia
8 december 2021
Citroën Berlingo bestaat 25 jaarCitroën Berlingo bestaat 25 jaar
7 december 2021
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021