30 november 2016
 

Combined Charging System

Autofabrikanten werken samen aan snel laadnetwerk

Autozine
30 november 2016 | BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en Volkswagen Group met Audi en Porsche hebben een intentieverklaring getekend om de krachtigste elektrische laadinfrastructuur in Europa te realiseren. Het streven is om snel een groot aantal laadstations te bouwen om met elektroauto's grote afstanden in Europa af te kunnen leggen. Deze joint venture is een belangrijke stap om een grootschalige acceptatie van dit type auto's te realiseren.

Het beoogde ultrasnelle laadnetwerk met vermogensniveaus tot maximaal 350 kW gaat aanzienlijk sneller laden mogelijk maken dan de krachtigste laadsystemen die op dit moment worden toegepast. De realisering van dit netwerk start naar verwachting in 2017. In eerste instantie staan er ongeveer 400 laadstations in Europa gepland. Rond 2020 moeten automobilisten gebruik kunnen maken van duizenden van dit soort laadpunten. Het doel is om het afleggen van lange afstanden met EV's mogelijk te maken door middel van universele laadstations langs snelwegen en belangrijke doorgaande wegen, een voorziening waarover veel EV-rijders momenteel niet beschikken. Het laden wordt dan ongeveer net zo gemakkelijk als het tanken van conventionele brandstoffen.

Het netwerk gaat gebruikmaken van de standaardtechnologie Combined Charging System (CCS). De geplande laadinfrastructuur vormt een evolutie van de bestaande technische standaard voor AC- en DC-laden van elektrische auto's. Dankzij een vermogen van maximaal 350 kW wordt DC-snelladen mogelijk. EV's die zijn ontwikkeld om het volledige vermogen van de laadstations te benutten, kunnen merkonafhankelijk worden geladen in een fractie van de tijd die het laden van de huidige EV's vergt. Het netwerk wordt geschikt voor alle auto's die zijn uitgerust met het CCS-systeem en gaat de acceptatie van EV's in Europa verder verbeteren.

De deelnemende autofabrikanten gaan flink investeren in de ontwikkeling van het netwerk. De oprichters (BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en Volkswagen Group) worden gelijkwaardige partners in de joint venture. Andere autofabrikanten zullen worden aangemoedigd om eveneens deel te nemen in het netwerk om praktische laadoplossingen voor EV-rijders te creëren. De joint venture staat ook open voor samenwerking met regionale partijen. De oprichting van de joint venture is afhankelijk van het sluiten van definitieve overeenkomsten en de instemming van de mededingingswetgeving in de verschillende landen.

Wittebrug
Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021
 

Info