20 september 2022
Mitsubishi ASX
Nieuws

Mitsubishi ASX

Mitsubishi onthult ASX

20 september 2022 - Mitsubishi onthult de tweede generatie van de ASX. De nieuwe ASX is ontwikkeld speciaal voor de Europese markt en staat op het CMF-B-platform dat gebruikt wordt door de Alliantie Renault-Nissan. De nieuwe Mitsubishi ASX wordt geproduceerd in de Renault-fabriek in het Spaanse Valladolid.
Remschijf.nl

De nieuwe ASX is herkenbaar aan het 'Dynamic Shield' aan de voorzijde. Dat maakt hem zowel dynamisch als robuust. Uiteraard ontbreekt het Mitsubishi-logo met de drie diamanten niet. De flanken van de auto verbinden een vloeiend silhouet met een brede, hoge schouderpartij. Dat geeft de nieuwe ASX een wendbare en sportieve uitstraling. Velgen van 17 of 18 inch onderstrepen het postuur van de ASX. Vanaf de lancering is de nieuwe ASX verkrijgbaar in zes kleuren. Een optie op rijker uitgeruste uitvoeringen is een two-tone lak, waarbij het dak zwart wordt gespoten.

Mitsubishi ASX

De centraal geplaatste Smartphone-link Display Audio (SDA) vormt de belangrijkste verbinding tussen de bestuurder, de systemen aan boord en het infotainmentsysteem. Er is keuze tussen een liggend scherm van 7 inch of een staande variant die 9,3 inch meet. Standaard is de mogelijkheid om smartphones draadloos te koppelen aan de auto (zowel Apple CarPlay als Android Auto). Topversies krijgen daarnaast BOSE Premium Audio. Voor hogere uitrustingsniveaus is 3D-navigatie beschikbaar. Ook is er een reeks aan mogelijkheden om het infotainmentsysteem te personaliseren, van gebruikersprofielen en widgets tot de Multi-Sense-rij-instellingen.

Het instrumentenpaneel laat zich eveneens aan de wensen van de bestuurder aanpassen. Er is keuze uit drie niveaus: een analoog instrumentenpaneel met een geïntegreerd 4,2 inch scherm, een configureerbaar digitaal instrumentenpaneel met een 7 inch scherm of een volledig te personaliseren uitvoering met een 9,3 inch Digital Driver Display dat ook de instructies van de navigatie toont.

De nieuwe ASX is uitgerust met een een reeks veiligheidsvoorzieningen, waaronder voor- en zij-airbags en gordijnairbags. Veiligheidsgordels met gordelspanners en spankrachtbegrenzers, anti-whiplashhoofdsteunen en ISOFix-bevestigingspunten voor kinderstoeltjes vormen ook onderdeel van het veiligheidspakket.De voetgangersveiligheid is verbeterd dankzij het standaard Forward Collision Migitation-systeem (FCM). De motorkap, voorbumper, koplampen en het gebied rond de voorruit zijn daarnaast speciaal ontworpen om de kans op letsel bij voetgangers te verminderen..

Standaard beschikt de ASX over Forward Collision Mitigation-systeem met Pedestrian Protection, Distance Warning, Lane Departure Warning, Lane Keeping Assist, Traffic Sign Recognition, Cruise Control, parkeersensoren en een achteruitrijcamera. Op luxere uitvoeringen zijn ook Blind Spot Warning, Lane Centering Assist, Overspeed Prevention, Adaptive Cruise Control (met Stop & Go) en Automatic High Beam beschikbaar.

De topversies (automaat/Full Hybrid/Plug-in Hybrid) van de ASX kunnen worden geleverd met MI-PILOT (Mitsubishi Intelligent - PILOT). MI-PILOT combineert Adaptive Cruise Control (ACC met Stop & Go) met Lane Centering Assist (LCA).

Afhankelijk van de via MultiSense gekozen rij-instelling reageert de Dynamic Chassis Control op bochten. Indien nodig kan elk wiel apart worden geremd zodat de auto de ingestuurde bocht op een betrouwbare manier volgt.

Mitsubishi ASX

De basismotor is een driecilinder 1,0-liter turbobenzinemotor gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Voor rijders op zoek naar extra prestaties is er een 1,3-liter beniznemotor met directe injectie en turbo in combinatie met Mild Hybrid-technologie. De startmotor/generator is verbonden met een 12-Volt lithium-ion batterij. Het systeem wint energie terug tijdens het vertragen en afremmen. Naar keuze wordt deze aandrijving geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een automatische versnellingsbak met dubbele koppling en zeven versnellingen (7DCT).

The nieuwe ASX-generatie is de eerste Mitsubishi in Europa die geleverd wordt met een Full Hybrid-aandrijflijn (HEV). De 1,6-liter motor werkt samen met twee elektromotoren. De wielen worden aangedreven via een slimme, automatische multi-mode-transmissie die op meerdere manieren deze motoren kan laten samenwerken voor een optinmaal rendement.

De topversie is de ASX met een Plug-in Hybrid-aandrijving (PHEV). Het is een 1,6-litter benzinemotor gekoppeld aan twee elektrische motoren en een 10,5 kWh-batterij. Hiermee geeft Mitsubishi een vervolg aan de PHEV X SUV trend die met de Outlander PHEV en Eclipse Cross PHEV is ingezet.

Alle aandrijfvarianten zullen direct bij de lancering in maart 2023 beschikbaar zijn. Het aanbod van leverbare uitvoeringen kan per land verschillen.

Vandebron