Publicatiedatum: 2 april 2016
Mini Clubman
Autotest

Mini Clubman

Doorbreek de sleur!

Autotest - Het leven kan saai zijn. Iedere dag dezelfde rit naar kantoor om daar hetzelfde werk te doen met dezelfde collega's. Maar kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken: leuke collega's, muziek tijdens het werk en... een auto die het woon-werk verkeer tot een waar genoegen maakt. De nieuwe MINI Clubman wellicht?

Het kwam niet als een verrassing: na de geheel nieuwe MINI (2014) volgen nu de diverse varianten. De stationcar, ofwel "Clubman", is daarvan de eerste. En... MINI heeft er werk van gemaakt! De Clubman is namelijk meer dan alleen het bestaande model met een hogere daklijn.

Ruimte

In vergelijking met de hatchback is de Clubman een stuk langer (+27 cm). Dat is niet alleen te danken aan een langere overhang, want dat zou alleen voor meer bagageruimte zorgen. De Clubman heeft daadwerkelijk een langere wielbasis (+10 cm) en dat vertaalt zich in merkbaar meer ruimte achterin.

Mini Clubman

Ook wanneer voorin al een lange bestuurder en bijrijder zitten, resteert nu achterin voldoende hoofd- en beenruimte voor nog eens twee grote volwassenen. Daarmee is de eerste winst boven de standaard MINI een feit.

Als vette knipoog naar de Clubman uit de jaren '70 is de bagageruimte bereikbaar via twee deurtjes die zijwaarts scharnieren. Dat vraagt veel minder spierkracht dan een achterklep die moet worden opgetild en voorkomt dat men het hoofd stoot tijdens het in- en uitladen. Heel handig: de achterdeuren zijn ook met de afstandsbediening te openen! Dit is een puur mechanisch trucje, het betreft hier dus geen elektrische achterklep die ook weer met een druk op de knop sluit.

Mini Clubman
Mini Clubman

De bijzondere constructie kent ook nadelen. Zo is het zicht in de binnenspiegel matig omdat de spijlen van de achterdeur precies in het midden van het beeld zitten. Daarbij is de Clubman vanwege de dikke C-stijlen (het metaal tussen de achterste zijruiten en de achterklep) slecht te overzien bij achteruitrijden. En ondanks het feit dat de testauto is overladen met extra's, kon een parkeerhulp er niet van af.

Uitrusting

En daarmee is de Clubman een echte MINI: de Clubman is helemaal naar eigen wens aan te kleden, maar daar staat een forse prijs tegenover. Gekeken naar de buitenmaten en de inhoud van de bagageruimte valt de Clubman in het B-segment (Opel Corsa, Ford Fiesta, Volkswagen Polo), voor de prijs van deze MINI leveren andere merken echter een auto in het C-segment (Opel Astra, Ford Focus, Volkswagen Golf).

Maar... wanneer de Clubman is aangekleed, is alleen al het zitten in de auto een genoegen. Zo is de testauto voorzien van fraaie, en gewaagde, blauw lederen bekleding ("Chester Indigo Blue"). De lakkleur komt terug in het interieur, onder andere in de sierlijst die helemaal om het dashboard loopt. Desgewenst kan zelfs het patroon van de antislip matjes in de middentunnel en de deurvakken zelf worden gekozen!

Het interieur is een geslaagde mix van moderne techniek en hints naar de originele MINI uit de jaren '60. Ook in deze nieuwe generatie komen de kenmerkende tuimelschakelaars en de grote ronde klok terug.

Echter, dit keer wordt het hart van deze klok gevormd door een beeldscherm waarin informatie van het audio-, communicatie- en navigatiesysteem wordt getoond. Deze laatste biedt alle functionaliteit van iDrive van moederbedrijf BMW, maar dan in een frivool jasje.

Mini Clubman

En dat geldt ook voor de rest van de auto: alle techniek is overduidelijk afkomstig van BMW, maar in plaats van strak zakelijk is het nu vrolijk en modieus verpakt. Zelfs wanneer wordt gekozen voor het standaard audiosysteem is de klank al bovengemiddeld goed.

Een echte aanrader is het head-up display. Dit projecteert belangrijke gegevens zoals de snelheid op een paneeltje op de stuurkolom, waardoor het precies in het zicht van de bestuurder staat. Dit is veel makkelijker af te lezen dan de standaard klokken en levert daarom een zinnige bijdrage aan zowel het comfort als de veiligheid.

Motoren

De testauto is een "Cooper"-uitvoering en dat staat historisch gezien voor een extra snelle uitvoering. Dat is anno 2016 niet anders, maar de invulling verschilt sterk. De "MINI Clubman Cooper" wordt namelijk aangedreven door een driecilinder (!) motor met een inhoud van 1.5 liter.

Mini Clubman

Dit wordt pas duidelijk wanneer de specificaties er op na worden geslagen. Alle nadelen van een driecilinder motor, zoals een roffelend geluid of een onrustige loop, zijn namelijk perfect onderdrukt door MINI. De prestaties van de 136 pk / 220 Nm sterke driecilinder doen bovendien niet onder voor die van de oude viercilinders.

Het grote voordeel van de driecilinder motor is het lagere verbruik. Tenminste, in theorie. Volgens MINI zou de Clubman Cooper gemiddeld 5.1 liter per 100 km verbruiken. Tijdens een zuinigheidsrit ("green mode" ingeschakeld, accessoires uitgeschakeld, snelheid tussen 80 en 100 km/u, gelijkmatig rijden) was 5.5 liter per 100 km het best haalbare. Tijdens een haastige rit met het nodige stadsverkeer noteerde de boordcomputer zelfs 7.9 liter per 100 km.

Mini Clubman

Weggedrag

MINI staat bekend om het goede en vooral vermakelijke weggedrag. Ondanks de forse lengte van 4 meter 25, is ook deze Clubman levendig en vooral heel gretig. Puur objectief gezien zijn stationcars van andere merken minstens zo goed in staat tot vlot bochtenwerk, maar MINI geeft meer voldoening. Daarbij voelt de Clubman kleiner dan deze eigenlijk is en dat is een groot compliment aan de technici.

De pret neemt nog verder toe wanneer wordt gekozen voor het optionele "Dynamic Damper Control". Door te draaien aan een ring rondom de versnellingshendel (dit keer geen druk op de knop!), kan worden gekozen voor een extra sportief karakter en het verschil met de standaard modus is overduidelijk. Dankzij de dynamische dempers laat de Clubman zich nóg beter aanvoelen en is de auto in de bocht nóg stabieler.

Mini Clubman

Conclusie

De nieuwe MINI (F56) is nu ook leverbaar als stationcar, ofwel "Clubman". Dankzij een langere wielbasis en een langere overhang biedt de Clubman significant meer bagageruimte én beenruimte achterin dan de standaard MINI. Ondanks de toegenomen buitenmaten geeft de Clubman minstens zoveel rijplezier.

In vergelijking met soortgelijke auto's van andere merken biedt de Clubman eigenlijk maar één nadeel: de forse prijs. Anders dan dat is de Clubman even verstandig als alledaagse auto's, terwijl iedere rit met de MINI een brede lach op het gezicht van de bestuurder tovert.

plus
  • Subliem weggedrag
  • Onderscheidende vormgeving
  • Moderne, bruikbare techniek
min
  • Forse prijs
  • Weinig gevoel in rempedaal
  • Matig zicht in binnenspiegel