30 september 2008

Mercedes-Benz SLR McLaren

Mercedes-Benz toont SLR McLaren Roadster 722 S

30 september 2008 - In Parijs onthult Mercedes-Benz de SLR McLaren Roadster 722 S. De 478 kW/650 pk sterke motor zorgt voor een topsnelheid van 335 km/h en een sprint van 0-100 in 3,7 seconden. Daarbij komt een extra sportief afgestemd onderstel, verbeterde aerodynamica en een sportiever interieur. De open '722 S' wordt in een gelimiteerde oplage van 150 stuks geproduceerd.
AutoCoach

De aanduiding 722 S verwijst ook bij deze Roadster naar het startnummer van de Mercedes-Benz 300 SLR waarmee Stirling Moss en zijn copiloot Dennis Jenkinson in 1955 de klassieke Mille Miglia wonnen.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Zijn 5,5-liter V8 motor met supercharger wordt met de hand gebouwd bij Mercedes-AMG in Affalterbach. Het maximale vermogen bedraagt 478 kW/650 pk en het koppel 820 Nm. De motor is gekoppeld aan een vijftraps automaat, die speciaal is ontworpen om een extreem hoog koppel aan te kunnen. Deze versnellingsbak biedt de bestuurder de keuze uit twee karakteristieken. De topsnelheid bedraagt 335 km/h, de sprint van 0-100 km/h duurt 3,7 seconden. Waar het kan en mag, accelereert de auto in 10,6 seconden van 0-200 km/h.

Vergeleken met de SLR McLaren Roadster is de '772 S' nog dynamischer. Dat komt door een verlaagde carrosserie (-10 mm) en een steviger afstemming van vering en demping. De vertraging wordt verzorgd door een remsysteem met keramische schijven. Dat betekent: volop remkracht, ook bij langdurige/aanhoudende belasting.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Uiteraard is de softtop van de Mercedes-Benz de SLR McLaren Roadster 722 S ontworpen om extreme snelheden aan te kunnen. Hij opent en sluit semiautomatisch in 10 seconden. In het voorste gedeelte van de kap is een aluminium element opgenomen. Dit voorkomt dat de kap bij hoge snelheden bol gaat staan. Door de aerodynamische vormgeving van de auto is het volgens Mercedes-Benz mogelijk zelfs bij snelheden boven 200 km/h met het dak open een gesprek met de passagier te voeren.

In de achterbumper van de auto is een diffuser geïntegreerd. Deze zorgt samen met de vlakke bodem voor maximale downforce bij hoge snelheden. Ook de airsplitter vóór draagt bij aan maximale neerwaartse kracht. Bij het afremmen vanaf hoge snelheden komt de airbrake tevoorschijn. Dat veroorzaakt extra luchtweerstand waardoor de auto sneller afremt.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Het chassis van de Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster 722 S bestaat voor het grootste deel uit carbonfiber. Daarmee profiteert de auto van de ervaring die McLaren en Mercedes-Benz op dat gebied hebben opgedaan in de Formule 1. Speciaal voor deze Roadster is deze technologie verder ontwikkeld. Daardoor is de monocoque zeer licht en valt het op door zijn energieabsorberende vermogen. Daarmee vormt het een veiligheidsfactor van het hoogste niveau. Andere veiligheidsvoorzieningen zijn de 'crashstructuren' van carbonfiber, de met staal versterkte A-stijlen, de geïntegreerde rolbeugels, adaptieve airbags, knie- en sidebags en een waarschuwingssysteem voor de bandenspanning.

De Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster 722 S heeft uiteraard een extra sportief uiterlijk. Hij valt in eerste instantie op door zijn afwerking in de kleur crystal antimony grey. De luchtinlaten in de motorkap zijn uitgevoerd in contrasterend zwart en de lichtunits zijn 'verpakt' in een behuizing met de kleur palladium grey. De sportstoelen zijn bekleed met een combinatie van semi aniline leer en Alcantara. De stiksels zijn uitgevoerd in de kleur 300 SL red en dat geldt ook voor de veiligheidsgordels en de aanduiding 722 S op de hoofdsteunen. De pooknop en de handgreep van de handrem zijn bekleed met vochtabsorberend suède. Carbonfiber afwerkingsdetails geven het interieur een extra sportieve 'touch'.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Tot de standaarduitrusting van de Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster 722 S horen een automatische airconditioning met twee klimaatzones, een premium Sound System van Bose, een multifunctioneel sportstuur met 'flippers' voor de bediening van de versnellingsbak en een navigatiesysteem met geïntegreerde radio en CD-speler.

De Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster 722 S wordt gebouwd in de Formule 1 werkplaatsen van McLaren in Woking (Engeland). De productie is gelimiteerd tot 150 exemplaren.

Mercedes-Benz SLR McLaren
XLLease
AutoCoach