4 mei 2007

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster

Mercedes-Benz SLR McLaren nu ook als roadster

4 mei 2007 - Mercedes-Benz start in september de levering van de SLR McLaren als roadster met een volledig inklapbaar dak. Dankzij de toepassing van koolstofvezel zoals in de Formule 1 is de veiligheid en torsiestijfheid van deze uitvoering van vergelijkbaar niveau als bij de coupeversie. Ook qua prestaties evenaart de roadster de gesloten uitvoering: de AMG-V8-compressormotor levert een vermogen van 460 kW/626 pk, waarmee de roadster een topsnelheid van 322 km/u bereikt.
AutoCoach

Net als de coupeversie verwijst ook de nieuwe Mercedes-Benz SLR McLaren roadster naar de mythe rondom de SLR-raceauto's uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Maar de moderne SLR heeft de techniek van de Formule 1-bolides van het Team Vodafone McLaren Mercedes. Typerende stijlkenmerken zoals de pijlvormige neus van de Formule 1-auto zijn hiervan een voorbeeld. Stijlelementen uit de SLR-modellen van een halve eeuw geleden zijn onder andere de markante luchtkoelsleuven aan de zijkanten, de uitmonding van de uitlaatpijpen aan de zijkant en de wijd openslaande vleugeldeuren.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Bij de ontwikkeling van de SLR McLaren werd gebruik gemaakt van de omvangrijke technische ervaring van Mercedes-Benz en het McLaren Formule 1-team. Afgezien van de twee motorsteunen, die van aluminium zijn, is de hele carrosserie gemaakt van koolstofvezel-composietmaterialen.

Het dak kan halfautomatisch in minder dan tien seconden worden geopend en gesloten. Voor het openen moet het dak alleen boven de voorruit worden ontgrendeld en licht omhooggedrukt worden, daarna wordt het elektrisch neergeklapt en opgeborgen onder een afdekking van aluminium, die is geintegreerd in het voorste gedeelte van het dak.

Mercedes-Benz SLR McLaren

In de windtunnel werd volop aandacht besteed aan handling, het verminderen van windgeruis (aero-akoestiek) en luchtweerstand, ook bij hoge snelheden. De aerodynamica is vergelijkbaar met die van de coupe, inclusief een luchtrem (airbrake) die is geintegreerd in de kofferklep, en een diffuser aan de achterkant die voor meer neerwaartse druk op de achteras zorgt.

De wielophanging is afkomstig uit de racesport met carbon-keramiek-remschijven. De centraal voorin geplaatste motor draagt belangrijk bij aan de optimale gewichtsverdeling. Met een vermogen van 460 kW/626 pk en een maximum koppel van 780 Nm uit de AMG-V8-compressormotor accelereert de SLR McLaren roadster in 3,8 seconden van 0-100 km/u. De motor is gekoppeld aan een AMG-vijftraps automatische transmissie met Speedshift-R-schakeling.

Mercedes-Benz SLR McLaren
Dutchlease

In het interieur zijn de koolstofvezel kuipstoelen bekleed met semi-anilineleer. De stoelen van bestuurder en bijrijder zijn individueel aan te passen met behulp van inzetstukken. De SLR McLaren roadster is standaard voorzien van een automatische klimaatregeling met twee zones, een Bose Premium-geluidsinstallatie, een multifunctioneel sportstuurwiel met stuurschakeling en een navigatiesysteem met geintegreerde radio en CD-speler.

Net zoals de coupe wordt de nieuwe Mercedes-Benz SLR roadster volgens de strenge criteria van Mercedes-Benz gebouwd in het complex van het McLaren Formule 1-team in het Britse Woking. De levering start in september van dit jaar, de verkoopprijs in Nederland bedraagt € 679.890 inclusief BTW en BPM.

Mercedes-Benz SLR McLaren
XLLease
AutoCoach