19 december 2008

Mercedes-Benz SLR McLaren

Mercedes-Benz bouwt SLR McLaren Stirling Moss

19 december 2008 - Als kroon op het werk introduceren Mercedes-Benz en McLaren een nieuwe, spectaculaire en nog radicalere uitvoering. In de nieuwe Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss is er geen dak en geen voorruit die bestuurder en passagier scheiden van de elementen. Zo kunnen ze genieten van de fascinatie van snelheid en rijplezier in hun meest pure vorm. Dankzij de V8-compressormotor met een vermogen van 478 kW/650 pk accelereert de SLR Stirling Moss in minder dan 3,5 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid bedraagt 350 km/u, waarmee deze nieuwe uitvoering de snelste open in serie geproduceerde sportwagen is.
AutoCoach

Met deze prestaties draagt de auto met recht de naam van de legendarische Britse coureur Stirling Moss, die in de vijftiger jaren met de al even beroemde Mercedes-Benz SLR-sportwagens de ene zege na de andere behaalde. Met de exclusieve SLR Stirling Moss wordt de actuele SLR-familie afgerond. De productie is beperkt tot 75 exemplaren. Met de start van de productie van de SLR Stirling Moss in juni 2009 wordt in mei 2009 zoals gepland de productie van de SLR Roadster stopgezet.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Volgens het voorbeeld van de 300 SLR is ook de nieuwe supersportwagen hoogwaardig geproduceerd, maar volgens een zeer puristisch concept, zonder ruiten en dak. Slechts twee windschermen van een paar centimeter hoog beschermen de bestuurder en passagier tegen de rijwind. De carrosseriestructuur dient als rolbeugel voor de bescherming van de inzittenden.

Met een acceleratie van 0-100 km/u in minder dan 3,5 seconden en een topsnelheid van 350 km/u zorgt de supersportwagen voor een bijzondere belevenis. De volledige carrosserie van de Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss is gemaakt van koolstofvezel. Bij het ontwerp van de nieuwe auto hielden de specialisten van Mercedes-Benz rekening met het feit dat ze hier met een 350 km/u snelle sportwagen te maken hadden, maar tegelijkertijd herinnert de auto aan de vormtaal van de SLR-raceauto's uit de vijftiger jaren, die tot op de dag van vandaag mensen blijven fascineren.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Net zoals bij het historisch voorbeeld zijn ook bij de nieuwe SLR Stirling Moss de dorpels aan de zijkant zeer hoog. Daarom kozen de constructeurs voor vleugeldeuren die naar voren openen. Indien gewenst kan de auto door middel van twee afdekplaten van koolstofvezel, de zogeheten tonneaucovers, worden afgedekt. Deze platen zijn opgeborgen in de kofferruimte. Wanneer de auto is afgedekt en de portieren gesloten zijn, lijkt de SLR Stirling Moss wel een sculptuur.

Voor de techniek werd gebruik gemaakt van de ervaringen die eerder met de SLR coupé en roadster zijn opgedaan. Evenals deze uitvoeringen beschikt ook de SLR Stirling Moss over een aërodynamica-concept met een gesloten bodemplaat en een diffusor aan de achterkant voor zoveel mogelijk neerwaartse druk, al is de diffusor bij dit model veel groter dan bij de coupé en de roadster.

Mercedes-Benz SLR McLaren
Dutchlease

De SLR Stirling Moss is de laatste versie van de SLR die nog gebouwd wordt, in een gelimiteerde oplage van 75 exemplaren. Deze exclusieve uitvoering rondt niet alleen de SLR-familie af, hij is ook een dankbetoon aan de trouwste SLR-bezitters, want alleen zij worden in de gelegenheid gesteld, een bestelling voor een SLR Stirling Moss te plaatsen.

KwikFit
AutoCoach