12 juni 2003

Mercedes-Benz SLR McLaren

Mercedes SLR zet sportwagenlegende voort

12 juni 2003 - Dit najaar beleeft de nieuwe supersportwagen Mercedes-Benz SLR McLaren zijn wereldpremiere. Het model, dat in nauwe samenwerking tussen Mercedes-Benz en Formule 1-partner McLaren wordt gebouwd, kenmerkt zich door innovatieve technologie en grootse prestaties uit de Mercedes-AMG V8-compressormotor, waarvan elk exemplaar door ervaren specialisten met de hand wordt gebouwd.
AutoCoach

De letters SLR staan in de Mercedes-Benz-traditie voor een van de succesvolste sportwagens aller tijden. De Mercedes-Benz 300 SLR was in het seizoen 1955 goed voor een unieke reeks overwinningen. Zo behaalden Stirling Moss en Juan-Manuel Fangio een dubbelzege in de Mille Miglia, won Juan-Manuel Fangio het Eifelrennen in Duitsland en de Grand Prix van Zweden en was er zelfs een drievoudige zege in de Tourist Trophy op het circuit van Dundrod in Noord-Ierland, met onder andere Fangio, Moss, Karl Kling en Wolfgang Graf Berghe von Trips.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Geïnspireerd door de racesuccessen construeerde Mercedes-Benz-ingenieur Rudolf Uhlenhaut in 1955 een extra snelle versie van de Mercedes-Benz 300 SL met vleugeldeuren, de 300 SLR. Deze auto, die bekendstaat als de "Uhlenhaut-Coupe", had veel van de technologie van de raceauto in zich. Zo was de motor goed voor een vermogen van 310 pk en haalde de coupe een topsnelheid van rond de 290 km/u. De "Uhlenhaut-Coupe" ging echter nooit in productie, het bleef bij twee prototypes.

De nieuwe Mercedes-Benz SLR McLaren doet in veel opzichten denken aan de "Uhlenhaut-Coupe". Niet alleen door stijlkenmerken die verwijzen naar de 300 SLR van weleer en de huidige McLaren Mercedes-Formule 1-bolides, maar ook door de toepassing van innovatieve technologie. Zo zijn chassis en carrosserie van de Mercedes-Benz SLR McLaren gemaakt van koolstofvezel-composietmateriaal, wat de auto uitzonderlijk stijf en stevig maakt. De remschijven zijn van keramiek, versterkt met vezels. Dankzij energie-absorberende crash-structuren, eveneens van koolstofvezel, biedt de Mercedes-Benz SLR McLaren bovendien optimale bescherming voor de inzittenden.

XLLease
KwikFit