17 juli 2013
Mercedes-Benz S-Klasse (2013 - 2020)

Mercedes-Benz S-Klasse

Mercedes presenteert S63 AMG

Autozine
17 juli 2013 | Mercedes-AMG presenteert de nieuwe S63 AMG: de krachtigste versie van de geheel nieuwe S-Klasse. De AMG 5,5-liter-V8-biturbomotor levert een vermogen van 430 kW (585 pk) en een koppel van 900 Nm. Door consequente gewichtsbesparing volgens de AMG Lightweight Performance-filosofie is de S63 AMG tot 100 kilo lichter dan zijn voorganger. De combinatie van een efficiënte aandrijflijn en gewichtsbesparing leidt tot een volgens NEDC gecombineerd brandstofverbruik van 10,1 tot 10,3 liter per 100 kilometer (237 tot 242 g/km CO2). De nieuwe S63 AMG is voor het eerst optioneel leverbaar met de performancegerichte 4MATIC AMG vierwielaandrijving.

Op zoek naar een Mercedes-Benz S-Klasse?
bynco heeft er 1 vanaf € 45.178,-

Mercedes-Benz S-Klasse (2013 - 2020)

Door consequent de AMG LightweightPerformance-strategie te volgen, kon het gewicht van de S63 AMG in vergelijking met zijn voorganger tot 100 kilo worden teruggebracht. De besparingen worden vooral gerealiseerd door gebruik van AMG-gesmede lichtmetalen wielen, een lichte lithium-ion accu en een lichter AMG high-performance remsysteem. Bovendien bestaat de complete buitenzijde van de carrosserie inclusief het dak en constructie voorzijde uit aluminium. Door in de ruimte voor het reservewiel het ook in de Formule 1 toegepaste carbon toe te passen, kon nogmaals vier kilo worden bespaard. 

Mercedes-Benz S-Klasse (2013 - 2020)

De acceleratie van nul naar 100 km/h wordt afhankelijk van de modelvariant in 4,0 tot 4,4 seconden bereikt. De topsnelheid bedraagt 250 km/h (elektronisch begrensd).

Met een vermogen van 430 kW (585 pk) en een koppel van 900 Nm overtreft de bij AMG intern M 157 genoemde achtcilinder uit de BlueDIRECT motorenfamilie alle eerdere AMG motoren. Ten opzichte van zijn voorganger kon het brandstofverbruik van de nieuwe S63 AMG met 0,4 liter per 100 kilometer worden teruggebracht, terwijl het motorvermogen tot 30 kW (41 pk) werd verhoogd. Het achtcilinder topmodel voldoet reeds aan de uitlaatgasnorm EU 6 die in 2015 verplicht is.

De technische kenmerken van de AMG 5,5-liter-V8-biturbomotor:

Mercedes-Benz S-Klasse (2013 - 2020)
 • Directe benzine-inspuiting met Piëzo-injectoren
 • Biturbo techniek
 • Volledig aluminium motorcarter
 • Vier kleppen per cilinder met nokkenasafstelling
 • Lucht-water intercooler
 • Efficiënte koeling van motorolie, versnellingsbakolie en water
 • Lichtgewicht composiet oliecarter
 • Dynamomanagement
 • ECO start/stop functie

Het sportuitlaatsysteem van de S63 AMG beschikt over automatische kennveldgestuurde kleppen in beide einddempers. In het transmissieprogramma 'C' (Controlled Efficiency) blijven de kleppen in de meeste situaties gesloten en gedraagt de biturbo-achtcilinder zich terughoudend – bedoeld voor lange afstanden en comfortabel reizen voor de passagiers achterin. In de modi 'S' (Sport) en 'M' (Manual) openen de kleppen in de regel eerder en spontaner, vooral bij een dynamische rijstijl.

Na de SLS AMG Coupé Black Series is de S63 AMG de tweede high-performance auto van AMG waarbij de conventionele startaccu is vervangen door een lithium-ion accu. Met een capaciteit van 78 Ah vervangt de lithium-ion accu zowel de startaccu als de bufferaccu en dat levert een gewichtsbesparing op van meer dan 20 kilo. De krachtige accu is relatief ongevoelig voor koude en heeft compacte afmetingen. De S63 AMG is de eerste auto uit grote serieproductie ter wereld met een dergelijk batterijconcept.

Het als optie leverbare, performancegerichte AMG 4MATIC vierwielaandrijvingsysteem verdeelt de aandrijfkracht in een verhouding 33/67% over de voor- en achteras. Een meervoudige plaatkoppeling met 50 Nm sperfunctie staat garant voor maximale grip, wat vooral op nat wegdek of bij winterse omstandigheden de veiligheid ten goede komt.

Mercedes-Benz S-Klasse (2013 - 2020)
Wittebrug

De technische basis voor de AMG 4MATIC vierwielaandrijving wordt gevormd door een langsdifferentieel voor het extra uitgaand vermogen naar de aangedreven vooras. Dit langsdifferentieel is geïntegreerd in de transmissie en neemt geen extra ruimte in. Het koppel wordt van dit langsdifferentieel via een aandrijfas naar de vooras geleid. Voor de krachtoverbrenging van het voorasdifferentieel naar de aandrijfas links voor zorgt een tussenas die door een ingekapselde tunnel in het motoroliecarter loopt. Door de compacte constructie bedraagt het extra gewicht van het AMG 4MATIC vierwielaandrijvingsysteem slechts 70 kilo. Dit komt ook de verbruikscijfers en uitlaatgasemissies ten goede.

Alle varianten van de S63 AMG zijn standaard uitgerust met ESP Curve Dynamic Assist. Een gerichte korte remingreep op het wiel aan de binnenkant van de bocht resulteert in een gedefinieerd indraaien van de auto wanneer met hoge snelheid bochten worden genomen. Storend onderstuur bij het indraaien in de bocht wordt voorkomen.

De S63 AMG 4MATIC is uitgerust met het AMG RIDE CONTROL sportonderstel. Het volledig dragende luchtveringsysteem AIRMATIC beschikt over het Adaptive Damping System ADS PLUS. Nieuw is de constante dempingaanpassing, die in trek- en drukrichting onafhankelijk van elkaar geregeld kan worden. Hierdoor is een betere aanpassing aan de rij- en wegdekcondities mogelijk. Met een druk op de knop kan voor de 'Comfort' of 'Sport' modus worden gekozen.

Mercedes-Benz S-Klasse (2013 - 2020)

Exclusief voor de S63 AMG 4MATIC werd een specifieke vooraskinematiek inclusief hogere wielvlucht (camber) en sterker gedimensioneerde stabilisator en een stijvere hulpframeophanging voor de achteras ontwikkeld. Hierdoor wordt de wendbaarheid van de auto bij een dynamische rijstijl verbeterd.

De S63 AMG met achterwielaandrijving beschikt over het AMG sportonderstel op basis van MAGIC BODY CONTROL. De nieuwe S-Klasse kan als eerste auto ter wereld vooraf hobbels in het wegdek herkennen. Wanneer ROAD SURFACE SCAN dergelijke oneffenheden met behulp van de stereocamera herkent, past MAGIC BODY CONTROL het onderstel al vooraf aan die situatie aan. Ook hier kan worden gekozen uit de modi 'Comfort' en 'Sport'.

Een aanvullig is de elektromechanische AMG sport-parameterbesturing met variabele overbrengingsverhouding van de stuurinrichting. In de 'Comfort' modus reageert de AMG sport-parameterbesturing comfortabel, dat wil zeggen met meer ondersteuning van de stuurkracht. In de 'Sport' modus voelt de bestuurder daarentegen een sportieve, strak afgestelde stuurbekrachtiging die voor meer wegcontact zorgt.

Mercedes-Benz S-Klasse (2013 - 2020)

Bij de S63 AMG worden voor het eerst uitsluitend AMG-gesmede lichtmetalen velgen toegepast. Dit zorgt voor gewichtsbesparing en verhoging van de stijfheid, met als gevolg een vermindering van de onafgeveerde massa, wat de response van de vering en demping ten goede komt. De S63 AMG heeft standaard titaangrijs gelakte glanzende velgen in de afmetingen 8,5 x 19 voor en 9,5 x 19 achter met banden in de maten 255/45 R 19 resp. 285/40 R 19. Optioneel zijn AMG lichtmetalen velgen in de afmeting 8,5 x 20 voor en 9,5 x 20 achter in verschillende kleur- en designvarianten beschikbaar.

De nieuwe S63 AMG is uitgerust met een lichter, fadingresistent AMG high-performance remsysteem. Optioneel is het AMG remsysteem met keramische remschijven. Een gewichtsbesparing van meer dan 20 procent zorgt voor minder onafgeveerde massa en verhoogt de rijdynamiek en het rijcomfort. Bovendien is er sprake van een langere levensduur, een hogere thermische stabiliteit en is het systeem beter bestand tegen corrosie. De keramische remschijven voor hebben een diameter van 420 millimeter en het systeem is herkenbaar door het 'AMG Carbon Ceramic'-logo op de speciaal gelakte remklauwen.

De grote, rechtopstaande en prominent driedimensionale radiatorgrille benadrukt de speciale status van de S-Klasse. Daarbij levert de voorspoiler met drie grote luchtinlaten een spannend contrast. Het in zwart hoogglans gelakte centrale luchtrooster toont de voor AMG typerend gestileerde 'A' en benadrukt de exclusiviteit en de kracht van de S63 AMG. Inzetstukken (flics) in zwart hoogglans aan de luchtinlaatopeningen aan de zijkant zorgen voor een optimale luchttoevoer naar de koelmodules – hun design is bekend uit de motorsport. De driedimensionale frontsplitter in zilver chroom vermindert opwaartse druk.

Mercedes-Benz S-Klasse (2013 - 2020)

De dorpelbekledingen met de driedimensionale inleg in chroom verlagen de auto optisch en zorgen voor spanning in de flank met de voor het merk kenmerkende 'Dropping Line'. Typerend voor AMG zijn de grote lichtmetalen wielen die vrij zicht bieden op het AMG high-performance remsysteem. Belettering in een nieuwe, moderne typografie is gebruikt voor het ‘S63 AMG'-typeplaatje en de 'V8 BITURBO'-belettering op de voorste spatborden. Het diffusorinzetstuk met sierlijst in chroom en de twee verchroomde dubbele uitlaateindstukken van het AMG Sport-uitlaatgassysteem zorgen voor een krachtige finale.

De nieuw ontwikkelde elektrisch verstelbare AMG-sportstoelen met memoryfunctie en stoelverwarming bieden bestuurder en bijrijder meer zijdelingse steun. Fijn nappaleer in AMG V8-design met luxe perforatie en AMG-logo's in de rugleuningen voor- en achterin geven een luxe sfeer aan boord.

In typerende AMG-look presenteert zich ook het TFT-kleurendisplay in hoge resolutie als combi-instrument: naast de AMG-belettering en de naalden in rood/zilver zijn er andere opvallende designelementen zoals het AMG-logo in de kilometerteller met 330-km-schaal (links) en de 'V8 BITURBO'-belettering in de toerenteller (rechts). Ook is het dashboard voorzien van een analoog klokje in IWC-design.

Mercedes-Benz S-Klasse (2013 - 2020)

Wie in het AMG-hoofdmenu voor 'warm up' kiest, wordt met behulp van twee klokken geïnformeerd over de temperatuur van de motor- en versnellingsbakolie. Een geanimeerde S63 AMG op het TFT-display tussen de kilometerteller en de toerenteller informeert de berijder visueel. Aan de bovenkant van het display bevindt zich een permanente versnellingsindicator, in het manuele transmissieprogramma 'M' tevens een opschakeladvies. In het onderste gedeelte zijn het geactiveerde transmissieprogramma, de ESP-modus en de set-up van het onderstel zichtbaar.

De nieuwe S63 AMG beleeft in september 2013 tijdens de IAA in Frankfurt am Main zijn wereldpremière; ook de marktintroductie zal in september plaatsvinden. De prijzen (incl. BTW/BPM):

 • S63 AMG (korte wielbasis) € 176.950
 • S63 AMG 4MATIC (lange wielbasis) € 188.950
IkWilVanMijnAutoAf
Mercedes-AMG bouwt laatste V12Mercedes-AMG bouwt laatste V12
4 maart 2019
Mercedes-Maybach S-Klasse facelift 2018Mercedes-Maybach S-Klasse facelift 2018
15 februari 2018
Mercedes test Intel World DriveMercedes test Intel World Drive
19 januari 2018
Mercedes en Emirates werken samenMercedes en Emirates werken samen
16 november 2017
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum